159 четения

Престъпление и наказание. Студент получи 5 г. затвор и 120 000 лв. кръвнина за убийство без причина

Николай Белчев преби до смърт работник в Горна Оряховица, защото се клатушкал по пътя

ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ПОСТАНОВИ ОКРЪЖНИЯТ СЪД НА СТУДЕНТА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА НИКОЛАЙ БЕЛЧЕВ за убийството на работник с юмрук в главата, който му пречел, защото се клатушкал по пътя. Освен това 20-годишният побойник ще трябва да плати 120 000 лева кръвнина на близките на 41-годишния Петко Петков и над 7000 лв. съдебни разноски и адвокатски хонорар. Делото започна и свърши за един ден, защото Белчев се призна за виновен и поиска съкратено съдебно следствие. Така предвиденото наказание в такива случаи от 7 г. и 6 месеца е намалено с една трета.

СЛУЧАЯТ РАЗТЪРСИ ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА С ЖЕСТОКОСТТА СИ. Нощната трагедия се разигра в края на март 2015 г. 19-годишният тогава студент във Военния университет нанесе умишлено и без причина удар с юмрук в лицето около 5 сутринта на работник, който се прибирал от фирмено парти на захарния комбинат. Ударът на младежа поваля на земята Петко и в резултат на тежка черепно-мозъчна травма той умира. Тялото стои на улицата край болницата в града доста време, докато случайни минувачи не се обаждат на тел. 112. Часове по-късно Белчев е арестуван. След това бе пуснат с мярка за неотклонение домашен арест до съдебния процес, който бе в петък във ВТОС, но присъдата подлежи на обжалване.

Защо един младеж преби безпомощен човек на улицата?

Прибирайки се от дискотека, компания с лека кола качва по пътя Белчев, защото живеят в една посока. Той също е бил на дискотека, а другите от автомобила са ученици. Петков, работник в горнооряховските „Захарни заводи”, пък по същото време се прибира от фирмено парти и е солидно почерпен.

В същия момент край него минал автомобилът с петимата младежи. Когато студентът съзрял люшкащия се пешеходец, наредил на шофьора да спре. Момчетата в колата се опитали да разубедят Николай да не слиза, но той не ги послушал. Настигнал пияния мъж и го ударил с юмрук в лицето. Причина няма, а мъжът е непознат. Петко изгубил равновесие, паднал и си ударил главата в бордюра на тротоара. Пострадалият издъхнал на място от получената тежка черепно-мозъчна травма.

Учениците от колата, които станали свидетели на кървавата драма, изтръпнали от страх. Николай Белчев ги заплашил, че ако не си мълчат, ще ги издири един по един и ще се саморазправи и с тях. Въпреки заканите единият от младежите още щом се прибрал разказал за случилото се на баща си. Като чул зловещата история, родителят незабавно алармирал полицията.

Николай Белчев е с чисто криминално и съдебно досие. Горнооряховчанинът е студент по гражданска специалност в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Престъпление и наказание. Студент получи 5 г. затвор и 120 000 лв. кръвнина за убийство без причина

 • 20.10.2016 в 0:40
  Permalink

  „… но присъдата подлежи на обжалване“. Как така подлежи на обжалване? Нали затова е съкратения процес и му намалят с 1/3 наказанието – един вид взаимни отстъпки. Откъде накъде после ще обжалва и ще иска още намаление? Що за криво правосъдие е това?

  Отговор
 • 20.10.2016 в 2:45
  Permalink

  5 години?!?! За умишлено убийство на невинен човек? И дори без да го познава! За подобно престъпление в САЩ би получил 135 год. тоест доживотен без право на замяна. А сега ще излезе след 3,и няма да плати нищо защото едва ли има собственост на негово име и ще чака да изтече давностния срок. А невинния човек от гроба никога няма да излезе!

  Отговор
 • 21.10.2016 в 14:42
  Permalink

  Смешна съдебна система, за котка дават от една до три години за умишлено убийство на човек 5год. що за съд и държава е това…………Трябва да премахнат тези глупости признал се за виновен и хоп 10год. по малко.

  Отговор
 • 25.10.2016 в 20:08
  Permalink

  Това лайно трябва да лежи не по малко от 20 години.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!