24 четения

Ремонт на яйцето спаси неизлюпено киви

Деликатен ремонт, за който са използвани „резервна“ черупка и парче лепенка, спаси живота на неизлюпено киви, след като яйцето му пострадало лошо 11 дни преди появата му на бял свят, предаде ДПА.
Пиленцето, кръстено Фишър (Пукнатина), се е излюпило на 13 октомври – 11 дни след като яйцето е донесено за поправка в центъра за кивита в новозеландския природен парк Рейнбоу спрингс. Специализираният център за развъждане на представители на застрашения вид разполага с „резервни части“ – чисти яйчни черупки за спешни случаи.
Яйцето на Фишър обаче е било толкова лошо увредено, че служителите се опасявали дали ще оцелее неизлюпеното киви. За тяхна огромна радост „държеливото“ птиче се появило живо и здраво от ремонтираната си къщичка 11 дни по-късно.
„Излюпването му беше удивително. По нищо не си личеше, че яйцето е „кърпено“, разказва Клеър Травърс от специализирания център.
Травърс допълва, че се старае да не се привързва към малките кивита, защото програмата за развъждането им предвижда те да бъдат пускани в естествена среда, след като достигнат здравословно тегло.
„Фишър обаче открадна късче от сърцето ми. Той има две прекрасни бели „кръпки“ от пера над очите, които го правят разпознаваем на мига. С тези „вежди“ ми прилича малко на Алберт Айнщайн“, казва Клеър Травърс.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!