18 четения

88 училища в областта получават средства по министерския проект „Твоят час“

На кои учебни заведения ще дават пари и как ще се харчат

88 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ПОЛУЧАТ СРЕДСТВА ПО НОВИЯ ПРОЕКТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА „ТВОЯТ ЧАС“. Проектът стартира в началото на септември с продължителност 29 месеца. Той е разработен така, че да обхване всички деца в училищата. Дейностите са насочени към учениците, които изпитват затруднения в училище и изостават по някой от предметите, но и за всички с таланти в спорта и изкуствата.

Подробно проучване за броя на натрупаните отсъствия, за отпадналите ученици и за резултатите от националните външни оценявания са направили експерти от образователното ведомство, преди да бъдат разпределени средствата. Според тези критерии училищата в областта са разделени в седем групи, като в първата влизат тези, които имат най-слаби показатели от външните оценявания и най-много отсъствия и отпаднали ученици. Освен това учебните заведения са класирани и според броя на учениците, които се обучават в тях. По тези два критерия ще бъдат отпускани и парите. „Всички училища ще получат средства по проекта „Твоят час“, като парите са успоредно за двете големи дейности – преодоляване на обучителни затруднения и занимания по интереси за извънкласна дейност. Но има условие за разпределението на средствата. Тези училища, които попадат в първата група с най-слаби показатели, са длъжни да инвестират 60% от отпуснатите пари за децата със затруднения и останалите 40% за групи по интереси. Училищата, които попадат в последната група и имат добри показатели, могат да заделят не по-малко от 8% от парите за ученици с обучителни затруднения“, обясни принципа, по който работи проектът, началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева. И допълва, че финансирането е на ученик, като например училищата, които са първа група с под 80 ученици, ще получават два пъти повече средства от тези, които имат над 250 ученици. Министерството на образованието вече е готово с подробната таблица на финансиране и всеки директор може да открие своето училище, класирано според критериите за финансиране, уточнява още инж. Личева.

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ В ЗЛАТАРИЦА, ОСНОВНИТЕ УЧИЛИЩА ВЪВ ВЪРБОВКА И БАТАК, ГИМНАЗИЯТА „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ“ В ПАВЛИКЕНИ И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ И СТРОИТЕЛСТВО В СВИЩОВ са училищата от областта, които попадат в първата група. Учениците в тях са показали слаби резултати на тестовете от националното външно оценяване, правят много отсъствия и спират да влизат в час в задължителната за образование възраст. Основните училища „Бачо Киро“, „Св. Патриарх Евтимий“ и „Димитър Благоев“ и Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица, ОУ „Кирил и Методий“ в Долна Оряховица и Средното училище „Н. Катранов“ в Свищов са в най-добрата група, според изследването на Министерството на образованието. Те ще имат право да инвестират 98% от средствата по проекта в извънкласни дейности за развиване на творческите и спортните интереси на децата си.

УЧИТЕЛИТЕ ОТ СЪОТВЕТНОТО УЧИЛИЩЕ, ТЕХНИ КОЛЕГИ ОТ ДРУГИ ШКОЛА, СПЕЦИАЛИСТИ ОТ МЛАДЕЖКИ ДОМОВЕ, ЦЕНТРОВЕ ЗА РАБОТА С ДЕЦА, ЧИТАЛИЩА И ДОРИ ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ще могат да работят по „Твоят час“ в групите по интереси. Условието обаче е те вече да са се регистрирали в създадената платформа на програмата. Освен това всяко училище трябва да има и съвет „Твоят час“, в който има представители на държавата, общината и родителите. Съветът ще наблюдава как се извършват дейностите по проекта.

Новият проект на Министерството на образованието е своеобразно продължение на успешния проект УСПЕХ, който запълваше с интересни занимания и клубове извънкласното време на учениците, но и развиване на още една програма – тази за средищните училища.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *