В Джакарта започват да плащат за убити плъхове

Властите в индонезийската столица Джакарта започват да плащат на гражданите за всеки убит плъх по 1,5 долара в опит да се справят с напастта от гризачи, предават Франс прес и ДПА.
Мегаполисът е сред най-пренаселените и замърсени в света. Инициативата е на „Движението за унищожаване на плъховете“, което възнамерява драстично да намали техния брой в 10-милионния град. В Джакарта, както и в бидонвилите на предградията й, често бродят огромни плъхове из улиците, задръстени с отпадъци. Тези вредители са много опасни, тъй като могат да разпространят смъртоносни болести.
Заместникът на губернатора на Джакарта Джарот Хидаят стигнал до мисълта за изкореняването на гризачите, след като се натъкнал на един особено голям плъх на улицата. Той препоръча на бъдещите ловци да не използват огнестрелно оръжие, тъй като могат да пострадат невинни граждани.
Подобна инициатива се провали в Ханой по време на колониалния период във Виетнам, припомня Франс прес. Ловците на плъхове трябваше да покажат опашката на убитото животно, за да получат възнаграждението си. Но траперите често режели опашката на плъховете, като след това ги пускали на свобода.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *