В търсене на нови антибиотици. Млякото на тасманийския дявол може да помогне в борбата срещу супербактериите

Млякото на тасманийския дявол – торбест бозайник, обитаващ австралийския остров Тасмания, съдържа пептиди, които могат да бъдат използвани в борбата срещу устойчивите на антибиотици супербактерии, предаде Франс прес, позовавайки се на австралийски изследователи.

Супербактериите представляват сериозна заплаха за общественото здраве, тъй като с устойчивостта си към използваните срещу тях антибиотици затрудняват лечението на смъртоносни болести.

Авторите на настоящото изследване от университета на Сидни са открили, че пептиди, съдържащи се в млякото на женския тасманийски дявол, са в състояние да унищожават някои резистентни на антибиотици бактерии като златист стафилокок и ентерококи.

Учените са насочили вниманието си към тасманийския дявол, знаейки, че малките от вида се раждат с незряла имунна система, но въпреки това продължават да се развиват в изобилстващата от бактерии майчина торба.

Проучвайки генома на тасманийския дявол, специалистите са открили шест естествени антимикробни пептида, известни като кателицидини, и са създали техни изкуствени реплики, след което са тествали способността им да унищожават някои от най-смъртоносните за човека бактерии. Изследователите са установили, че кателицидините са в състояние да унищожават устойчивите на антибиотици свръхбактерии.

Учените се надяват, че откритието им ще доведе до създаването на нови антибиотици, които да бъдат използвани в борбата срещу свръхбактериите. Инфекциите, причинени от въпросните бактерии, отнемат живота на около 700 000 души годишно по света. Скорошно британско проучване установи, че ако не се намери начин за справянето със супербактериите, до 2050 г. по света ще умират 10 милиона души годишно в резултат на причинени от тях инфекции.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.