36 четения

Сдружение „Българска история“ подари атрактивен урок по родолюбие

АТРАКТИВЕН УРОК ПО ИСТОРИЯ ИЗНЕСОХА ВЧЕРА ПРЕД УЧЕНИЦИ ОТ 9, 10 И 11 КЛАС НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МАРИО МИШЕВ И ИВАН КЪНЧЕВ ОТ СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ“. Двамата гостуваха в най-голямата гимназия в областта по покана на Областния дамски клуб към ДСБ и в навечерието на Деня на народните будители.

„Защо е толкова важно да познаваме родното място и да бъдем родолюбци“ беше темата на урока, в която Марио и Иван представиха пред тийнейджърите трима национални герои – кап. Димитър Списаревски, Борис Дрангов и прочутия Дан Колов.

„Историята се състои от личните истории на героите, затова сме избрали да ви представим три такива разказа. Тези трима мъже са обикновени хора, което не им пречи да бъдат национални герои, макар да не са в уроците по история като Васил Левски и Христо Ботев, с които все се опитваме да се съизмерим и не успяваме“, каза в началото на урока Марио Мишев, който е студент по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Неговият приятел и колега Иван Кънчев учи международни отношения и е един от създателите на проекта „Българска история“. Съвременната история, тази след 1944 г., е периодът, към който Иван има най-големи пристрастия.

Основната задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история. Момчетата и момичетата, ангажирани с идеята на проекта, разработват сайт, обикалят училищата и изнасят открити уроци по родолюбие, създават образователни клипове, документални поредици, късометражни филми, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издават книги и списание.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!