Йерархия в стадото. Обществото на азиатските слонове е егалитарно

Ново изследване разкри, че обществото на азиатските слонове е по-малко йерархично в сравнение с това на африканските им побратими, съобщи ЮПИ.

В Африка обществата на слоновете се отличават с това, че са матриархални и с ясна йерархия. Редица учени смятаха, че азиатските слонове са организирани и взаимодействат помежду си по същия начин.

Докато изследвали общества на азиатски слонове, учени от университета на Колорадо наблюдавали с една трета по-малко примери за доминираща роля, т.е. броят им е недостатъчен, за да се установи ясна йерархия сред индивидите.

„Женските азиатски слонове напомнят повече на лъвици, отколкото африкански слоници в саваната“, поясни Шермин да Силва, който е ръководител на проект за изследване на слонове в националния парк „Уда Валаве“ в Шри Ланка.

Учените потърсили доказателства за йерархия въз основа на пола и възрастта, но и този път не открили ясни модели. Докато по-възрастните слонове били склонни да демонстрират силата си във физически сблъсъци, по-младите доминирали в социалните взаимоотношения.

Учените са на мнение, че различните хабитати на двата вида са от значение за диференцирането на социалната организация. Условията в Африка, където валежите са спорадични и едри хищници се промъкват навсякъде, са по-сурови. Там мъдростта на по-възрастния слон е от по-голямо значение. Рано установените връзки между майка и деца могат да обяснят защо слониците се грижат за малките си.

В Азия източниците на храна са повече, а хищниците – по-малко. Това предоставя на слоновете по-голяма свобода да взимат сами решения.

Резултатите от изследването са публикувани в Behavioral Ecology.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.