512 четения

Млада рокерка отглежда биволи в Горна Липница

Цветелина Недкова наред с животновъдството учи „Компютри” във Великотърновския университет

Млада рокерка отглежда стадо биволи в павликенското село Горна Липница. За разлика от връстниците си, 25-годишната Цветелина Недкова не мечтае за чиновническа работа зад бюро в офис, нито пък смята да търси щастието си в чужбина. Тя е убедена, че и в България за младите хора има работа и перспектива, стига само достатъчно силно да искат да реализират и да повярват в мечтите си.

Родителите на Цветелина вече повече от 25 години се занимават с животновъдство и отглеждат крави. Покрай тях младата жена също още от дете свикнала да бъде в обора и да върши черна физическа работа, която за градските й връстнички би изглеждала тежка и унизителна. Преди три години момичето решава да си направи свое стадо от едър рогат добитък, но се насочва не към кравите, а към биволите. Първите две биволици тя купува от възрастен мъж от ловешко село. Сега животните й вече са 13 и тя не смята да ги намалява, а да увеличава стадото още. Цвети разказва, че за разлика от кравите, по отношение на храната биволите са по-лесни за гледане, тъй като цяла зима могат да минат и само на слама. Но за сметка на това пък, имат доста по-труден характер. „Биволите са по-буйни и трудно свикват с нов човек. Тези сега са свикнали с мен и не приемат дори родителите ми да се грижат за тях. Случвало се е, когато мен ме няма, те да не пускат мляко, за да не ги дои чужд човек. Освен това са животни, които почти не боледуват. По време на чернобилската авария през 80-те години на ХХ в. единственото незаразено мляко било биволското”, разказва младата животновъдка. Другата разлика с кравите е, че биволите дават по-малко мляко, най-много до 8 литра от животно. Но за сметка на това пък, биволското мляко е

Когато не се занимава с любимите си животни, Цвети яхва мощния мотор и се отправя към поредното състезание.
Когато не се занимава с любимите си животни, Цвети яхва мощния мотор и се отправя към поредното състезание.

най-търсеното и предпочитаното заради своята гъстота и калоричност. И още една разлика между кравите и биволите е, че последните са дълголетници и могат да живеят и до 50 години. Всяко едно от животните в стадото на младата фермерка си има свое собствено име, кое от кое по-необикновени и чудати: Черешка, Събина, Чудомира, Събин, Мечо. А породата им „Мура” е българо-индийска. От българската порода е взета здравината на животното, а от индийската млечността и така се е получила днешната смесена порода.

Ако някой си мисли, че е лесно да се гледа едър рогат добитък, горещо се лъже, категорична е Цветелина Недкова. За да отглеждат нейните биволи и стадото от 120 крави в съседното село Долна Липница, родителите на момичето са теглили кредит от половин милион лева, от който трябва да връщат 300 хил. за пет години. Само тока за животните на месец възлиза на 500 – 600 лв. В същото време държавата не винаги се отнася коректно към животновъдите и не винаги изплаща полагащите им се субсидии. А изкупната цена на прясното мляко е повече от смешна – 55 – 60 ст. за литър, по-евтино дори от половин литър минерална вода или лимонада. Цветелина и родителите й имат намерение да започнат сами свое собствено производство и да имат своя минимандра, но всичко отново опира до пари. Близо 20 хил. лв. струва най-евтината инсталация за производството на млечни продукти.

Цветелина Недкова е момиче с разностранни интереси. Шест години е тренирала карате. Обича машините и може да кара трактор, фадрома, лек автомобил и камион. Освен това тя и приятелят й са моторджии и състезатели по драг. Освен че се занимава с биволите, тя учи специалност „Компютри” във Великотърновския университет. Твърди, че никога не би заминала на Запад, защото за нея това би било предателство към родителите й. Убедена е, че и тук, в България, един млад човек може да се развива и да успява, но трябва държавата да мисли повече и да насърчава хората, които имат перспективни идеи и намерения.

Иван ПЪРВАНОВ

10 коментара за “Млада рокерка отглежда биволи в Горна Липница

 • 20.10.2016 в 15:14
  Permalink

  Догато има млади хора, като Цвети, България ще я има.Браво , Цвети!

  Отговор
 • 20.10.2016 в 16:29
  Permalink

  Иване – ти, който си написал тази статия… Стилът ѝ е недопустим и за училищен вестник. Едно с едно изреченията нямат връзка, не разбирам по какъв принцип са обособени отделните абзаци… Смая ме следното изречение: „По време на чернобилската авария през 80-те години на ХХ в. единственото незаразено мляко било биволското“ – а с какво е било заразено млякото на останалите бозайници? Дали вимето на биволиците е екранирано срещу радиоактивно лъчение, или целият им организъм е защитен?
  А какво означава, че следва „Компютри“ – може би става дума за „Компютърни технологии“? Ако е така, навярно следващите „Телекомуникации“ биха учили „Телефони“, според теб…?
  Общо взето, статията е в стил „леле-мале“. Ако аз бях родил тази статия, бих се срамувал да сложа името си под нея.

  Отговор
 • 20.10.2016 в 17:34
  Permalink

  На младите българи,а и не само им трябват три неща,за да не изчезне и последният…
  1.Здравеопазване…тук такова липсва,защото не може да влезеш в болница без да платиш!Дори да си се осигурявал на максимума и редовно 20,30,40 години.
  2.Сигурност…никаква…само демонстрация и харчене на пари!Изнасилват,бият,убиват просто за 2 лева…дори нощем докато спиш!
  3.Базово минимално възнаграждение от поне 1500 лева чисто за всеки специалист…това без намесата на държавата,по естествен път скоро ще стане.
  …има и много други,но моите две деца това ми споделят винаги когато имаме възможност да сме заедно къде по празници,къде по отпуски и почивки!

  Отговор
 • 20.10.2016 в 19:10
  Permalink

  Браво Цвети, поздрави от Церовец

  Отговор
  • 23.10.2016 в 6:28
   Permalink

   Благодаря 🙂 Поздрави и от нас 🙂

   Отговор
 • 22.10.2016 в 9:35
  Permalink

  Информацията за приятеля й развали романтиката на цалата статия. Чак ме хвана яд че си губих времето да я чета докрай.

  Отговор
  • 22.10.2016 в 22:07
   Permalink

   Има си достатъчно романтика, в статията не е написано правилно, защото не съм и приятели, а годеник.
   И също така статията е за момиче което се справя и гледа почти само тези сравнително редки и екзотични животни, а не е статия в стил “ селско момиче търси спасение“. Съжалявам че сте си изгули времето, но най-вече съжалявам вас.
   Ако търсите романтика, сайтове за запознанства и измислени истории като за вас има много.
   Поздрави от годеника на това прелестно и силно момиче.

   Отговор
  • 23.10.2016 в 6:27
   Permalink

   Приятелят й, всъщност е годеник.
   И статията не е за момиче което търси някаква романтика в живота, а за момиче което отглежда почти само тези своенравни животни.
   Съжалявам че сте си изгубили времето да четете статията до край търсейки романтика.

   Отговор
 • 29.12.2016 в 0:36
  Permalink

  Браво цвети, няма да се ядосваш с коментарите на хората ,да дойде ,и да сварши поне половината работа която вършиш ти ,пак после пак да коментира отворения още вднаж браво

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!