Забава и знание

Риба побеля, за да се слее с избелените корали

Специалисти от Световния съюз за опазване на природата видяха брадавичеста клоунова риба, която вместо обичайния си оранжево-розов цвят е станала бяла, за да се слее с избелените корали край Малдивите, съобщи Ню сайънтист.

Брадавичестите клоунови риби живеят на морското дъното и променят цвета си в зависимост от обкръжението си. Така те стават невидими за плячката си. Цветът им се променя за няколко седмици. Край Малдивите обикновено са оранжеви и розови, каза Гейбриъл Гримсдич от екипа.

Покачващите се температури на океана обаче доведоха на широко разпространено избелване на колоритните преди корали. Затова рибата, заснета от Гримсдич и екипът му край атола Северен Ари през май, е съвсем бяла. Само брадавиците й са останали тъмни, като имитират кафеникавите водорасли, растящи по мъртвите части от коралите.

Брадавичестите клоунови риби обикновено живеят на едно място. Затова екипът се чуди дали чудатият екземпляр отново ще промени цвета си, ако коралът умре и покафенее от покриващите го водорасли.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *