10 четения

Роботи, шпионски техники, говорещи контейнери и други уникални модели ще представят млади изобретатели в Г. Оряховица

В първото по рода си техническо изложение на ученици, студенти и младежи в края на следващата седмица ще се представят над 60 участници

РОБОТИ, ШПИОНСКИ ТЕХНИКИ, МАКЕТИ, ИНОВАТИВЕН СОФТУЕР, ГОВОРЕЩИ КОНТЕЙНЕРИ СА САМО ЧАСТ ОТ УНИКАЛНИТЕ МОДЕЛИ, КОИТО ЩЕ УЧАСТВАТ В конкурса изложение за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. Своеобразният технически панаир ще се проведе в края на следващата седмица и ще събере в града повече от 60 индивидуални участници и екипи. Всички състезатели са ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които участниците ще се конкурират, са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, софтуер и машина.

Говорещ контейнер, който се управлява със слънчев панел, е едно от интересните изобретения, което ще се бори за отличие. Трима инженери от Горна Оряховица са автори на забавния и умен контейнер, който може да казва „благодаря“, когато някой изхвърли боклука си в него, може да подава сигнал за опасност, ако в него попадне незагасен фас, може да свети вечер, дори в бъдеще ще може и да се движи. Останалите отбори, които ще представят железничарския град, са съставени от ученици от две професионални гимназии – по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов” и гимназията по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“. Възпитаниците на инж. Георги Георгиев ще покажат усилвател на звук с голям коефициент на усилване и приложението му в практиката, което е много близко до шпионска техника, разказват инж. Владимир Григоров и инж. Камен Коцев, които са участници в инициативния комитет, подготвил изложението. Екипът на учителя инж. Даниел Денев е разработил модел на система за динамично управление на трафика, а децата на инж. Мариета Василева се състезават с електромагнит с голяма подемна сила.

Млади изобретатели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, както и екип на инж. Невен Боянов ще защитават честта на старата столица.

В изложението ще участват и вече утвърдени инженерни екипи като този на завода „Аркус“, откъдето ще покажат технология, чрез която пластмасата става здрава като метал. Студенти от Техническия университет в София пък ще дойдат със своя болид, който вече има куп награди за икономия на горивото.

Заради огромния интерес организаторите са разделили участниците на две групи, които ще представят изобретенията си в рамките на два дни в Спортната зала на Горна Оряховица. Журито ще следи дали изобретението наистина е иновативно, дали авторите са работили сами и ако не, каква помощ са ползвали, дали могат да си го защитят и най-вече каква е практическата приложимост на идеята. „Ако се появи екип или автор, който да е стигнал до наистина уникално изобретение и то да има сериозна практическа приложимост, ние сме готови да участваме в реализацията на проекта с техническо обезпечаване и с финансова помощ“, коментира инж. Григоров.

Организатори на състезанието са фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област и фирми от региона. Община Горна Оряховица е партньор на проявата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!