86 четения

Четирима в ареста само 5 дни след въоръжен грабеж, тръгнали за плячка от 50 000 лв.

Бандата проследила шофьор на бус с авточасти до дома му в Горна Оряховица, но той носел само 300 лв.

САМО 5 ДНИ СЛЕД ВЪОРЪЖЕН ГРАБЕЖ НА РАБОТНИК във фирма за авточасти в Горна Оряховица полицията откри и задържа извършителите. Маскираните бандити смятали, че 44-годишният шофьор на буса носи със себе си 50 000 лв. от продажба в София, но той имал само 300 лв. Освен парите от него след заплаха с пистолет бяха задигнати шофьорската му книжка, два мобилни телефона и други лични вещи в мъжка чантичка. Нападението бе извършено в петък следобед около 16 часа в квартал в Горна Оряховица, където човекът е бил причакан от лека кола „Ауди“, но с табела на „Трабант“, е станало ясно по-късно.

Разследването тръгва по захвърлена табела за трабант на разклона за Козаревец

КРИМИНАЛИСТИТЕ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО открили една регистрационна табела на трабантче край Козаревец. Тя се оказа крадена от такава кола на софиянец. По нея оперативните полицаи започнали да разплитат пъзела на грабежа над мъжа, който нямал заплахи, нямал врагове и не подозирал нищо. След като шофьорът се оплакал в полицията веднага след грабежа, била вдигната накрак цялата полиция. По описание на леката кола, с която е извършен грабежа, и по захвърлената табела от крадения софийски трабант, криминалистите със съдействието на главна дирекция „Национална полиция“ стигат до евентуалните извършители – трима столичани и един мъж от Перник. Разплитането на нишката довежда полицията до софийската фирма, където нападнатият шофьор от Горна Оряховица доставял частите. Там работел един от заподозрените – 24-годишният А. С. После били установени адресите и на другите двама софиянци – 22-годишният Н. П. и 20-годишният Р. И. От Перник се оказал 21-годишният Н.А. Само един от софиянците бил с три криминалистични регистрации за кражби и притежание на дрога и работел във фирма за климатици, но четиримата били приятели.

„Групата бе арестувана на 18 октомври на издирените адреси в София и Перник. При разпитите младежите си признаха за стореното от тях и за подмяната на една от табелите на аудито с крадената от трабанта, който се оказа на съсед на един от участниците”, обясни на брифинг вчера директорът на ОД МВР ст. комисар Димитър Машов. До него бяха и шефовете на полицията в Горна Оряховица Павлин Лазаров и Мариян Лонгинов и зам.-директорът комисар Христо Христов. Екипът от Горна Оряховица лаконично заяви, че разкриването е дело на оперативна информация.

ЧЕТИРИМАТА БАНДИТИ СА ПРЕДАДЕНИ НА ПРОКУРАТУРАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, която вече им е повдигнала обвинения за грабеж и на единия за съучастие, и са оставени за 72 часа зад решетките, каза и прокурорът Ивайло Гайдаров на пресконференцията вчера. Той подчерта, че реално въоръженият грабеж е бил разкрит дори за ден и половина, а арестът и обвиненията са базирани на сериозната работа на криминалистите от града. За четиримата държавното обвинение вече е поискало от съда постоянен арест, а за това престъпление законът предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода.

Предварителен сговор, но калпаво проучване

РАБОТЕЩИЯТ В СОФИЙСКАТА ФИРМА, КЪДЕТО ГОРНООРЯХОВЕЦЪТ ДОСТАВЯЛ СТОКАТА, започнал да го следи известно време и да засича времето, когато тръгва от града и пристига в София с доставката. А. С. изчислил, че мъжът носи обратно на доставчика около 50 000 лева. След това за ден и половина четиримата се организирали и решили да оберат шофьора. Един намерил оръжието – газов пистолет, а другите двама осигурили маските, единият намерил и колата, на която пред мястото на нападението била сменена табелата с фалшивата от трабанта, която после била изхвърлена и колата останала с истинската. Съгледвачът си стоял в София, а другите тръгнали да вършат черната работа, като проследили шофьора до Горна Оряховица и чакали удобен момент да го нападнат. Грабежът е извършен от две маскирани лица, а третият стоял в аудито.

ГРУПАТА ОБАЧЕ НЕ ПРЕДВИДИЛА, ЧЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ разплащанията на подобни големи суми се извършват по банков път и заради това в колата нямало очакваните 50 000 лева. Почти всички задигнати вещи от жертвата на грабежа са били намерени без въпросните 300 лева. Вчера е било открито и оръжието на нападението край Лясковец. Лекият автомобил „Ауди“, с който е извършен грабежът, вчера бе пред полицията в Горна Оряховица, колата е на арестувания мъж от Перник, която той взел от майка си.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!