17 четения

Читалище „Никола Михайловски“ чества 95 г.

С ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ СНОЩИ ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛА МИХАЙЛОВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „СВЕТА ГОРА“ ЧЕСТВА 95 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ. Гостите от Дебелец – групата за стари градски песни „Ретро ритъм“ и „Росен здравец“ от читалище „Съгласие“ в Дебелец, ученици от Детската музикална школа към Младежкия дом в старата столица и самодейци от квартала участваха в концерта.

Един от най-дългогодишните председатели на читалището Стоян Недев беше обявен за почетен председател и получи грамота и подарък от читалищното настоятелство. Г-н Недев се е оттеглил от поста миналата година, но въпреки че е на 70 г., продължава да участва в живота на културната институция.

През пролетта на 1921 г. е създадено читалището. В началото на неговата дейност са били будни и родолюбиви търновци, които избират за свой патрон еленчанина Никола Михайловски, се казва в летописната история на културната институция, която беше представена от председателя на читалището Красимира Мирчева. Изборът на учредителите не е бил случаен – бащата на Стоян Михайловски е основател на търновската правописна школа.

През годините читалището е развивало многообразна дейност, като театрална самодейност, мандолинен оркестър, танцов и хоров състав, клуб по битова култура, обучение по английски език, богата библиотечна дейност. Към читалището тогава е функционирало дори и кино „Трудов фронт“. Към този момент именно библиотечната дейност е основна за културната институция, обяснява секретарят на читалището Лена Попангелова. И допълва, че в момента в сградата се събират дами в клуб по интереси. Те осмислят свободното си време и подготвят разнообразни прояви под ръководството на Денка Минкова. Жените пеят, подготвят музикални програми за квартала и работят заедно с пенсионерския клуб във Велико Търново и туристите ветерани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!