801 четения

Златото се почиства най-добре с бира, а среброто с кетчуп

Ако бижутата Ви са загубили блясъка си, можете да ги почистите не с препарати, а с напитки, паста за зъби и кетчуп, пише в. „Дейли мейл“.
Златните бижута се почистват най-добре със светла бира. Тя съдържа въглероден двуокис, който разгражда мръсотията. Алкохолът в нея пък разтваря полепналите мазнини, обясни Бен Васлър от сп. „Кемистри уърлд“.
Скъпоценните камъни блясват като нови, ако бъдат изтъркани с паста за зъби. Тя лесно премахва инкрустиралите се частици, които не се разтварят във вода, но не трябва да се използва за имитации и за лепени камъни.
За почистване на сребро най-подходящ е кетчупът. Заради комбинацията от оцет и домати той е много киселинен и е идеален за премахване на патината. Обикновено тя е сребърен сулфид, причинен от реакцията на среброто с водородния сулфид във въздуха, обясни Бен Васлър. Ако в среброто има мед, се образува и меден сулфид. Кетчупът се справя отлично с тяхното премахване. Достатъчно е да се разтвори малко от него във вода и да се потопи бижуто.
Перлите се почистват отлично с шампоан, отново разтворен в топла вода. Шампоанът съдържа химикала натриев лаурит, който разтваря мазните съединения, които полепват по тях с времето и навлизат в порите им.
За почистване на бижута е подходяща и газираната вода. Мехурчетата в нея отнасят мръсотията по вдлъбнатините на метала и драскотините на камъните. Достатъчно е бижуто да постои в нея 30 мин.
Ако имате диаманти, можете да ги почистите с водка. Тя е подходяща също за други твърди скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, рубини. Алкохолът обаче ще повреди корали или перли.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!