54 четения

Илияна Йотова, кандидат на БСП за вицепрезидент: „Проблемът с бедността и мизерията в България е най-страшният проблем“

„България върви към предсрочни избори и тази кампания има повече характер на кампания за парламентарни избори“, заяви г-жа Йотова във Велико Търново

КАНДИДАТЪТ НА БСП ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ИЛИЯНА ЙОТОВА БЕШЕ ВЧЕРА НА ПРЕДИЗБОРНА ОБИКОЛКА В ОБЛАСТТА. Тя се срещна със симпатизанти и социалисти в Стражица, Лясковец, Елена и Велико Търново.

– Г-жо Йотова, срещаме се минути след края на първия дебат между основните претенденти за президент на България – ген. Румен Радев и Цецка Цачева, затова нека започнем с вашия коментар за този словесен двубой.

– Безспорният победител е Румен Радев и не защото аз съм кандидат за негов вицепрезидент, а защото г-жа Цачева демонстрира нещо, което буквално втрещи българските избиратели. Тя каза три неща, които говорят, че политикът Цецка Цачева не е готова за този пост. И ще кажа защо.

След като шест години тя е председател на Народното събрание, аз очаквах от нея доста по-сериозна политическа и експертна подготовка. Обаче на няколко пъти във връзка с проблеми на външната политика на страната ни направи много тежки фактологически грешки, недопустими за човек, който се готви утре да бъде държавен глава, да бъде равностоен партньор заедно с останалите си колеги в ЕС.

Искам да кажа на г-жа Цачева, че данните, които съобщи за нелегалната миграция, не се отнасят за България, а за съседна Гърция, защото споразумението с Турция на този етап е валидно само в турско-гръцките отношения и няма подписано споразумение ЕС – Турция. Това, което нас най-много ни интересува, е че 98% от нелегалната миграция, която влиза на територията на България, идва именно от Турция и това не са турски граждани, а са граждани на други държави.

И още нещо – г-жа Цачева освен политик и председател на Народното събрание е и юрист. Аз не мога да си представя, че един юрист може да избира между държавния интерес и човешките права. Не може да избира между държавния интерес и върховенство на закона. Това са важни и базови неща. Аз не мога да си представя, че ако утре бъде избрана за президент, тя е готова на суспендиране на всички човешки права, аргументирайки се с постигане на някаква цел. В този много размирен свят на войни, конфликти и опасности човешките права наистина са поставени под въпрос. Но точно в това отношение ние не можем да направим компромис.

А що се отнася до големия гаф в края на своето участие, когато нарече социалистите безмозъчни…, това е много тежка обида.

Г-ЖА ЦАЧЕВА ПРЕТЕНДИРА ДА БЪДЕ ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ИЗКЛЮЧВА ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИ В ДЪРЖАВАТА, ЗАЩОТО ЗА НЕЯ ТЕ СА БЕЗМОЗЪЧНИ

Смятам, че това не е просто изпусната реплика на г-жа Цачева, а много съзнателна позиция. Затова, все още в качеството си на евродепутат, смятам веднага да сезирам моите колеги от групата на социалистите и демократите, тъй като определено и категорично заявявам, че такъв диалог в Европа не е възможен и не отива на една европейска държава, още повече пък в президентска кампания.

– Какво, според вас, провокира този груб език, с който политиците в момента разговарят помежду си? Безсилие, целенасочена политика, пропуски във възпитанието…

– Ние не сме част от този груб език и няма да бъдем. Той издава нервност в партиите вдясно. И всъщност е показател за разпада на това правителство. А разпадът започна много по-рано, отколкото самите ние го очаквахме. Мислех, че тези процеси ще се ускорят след резултатите от изборите. Очевидно е, че в момента няма парламентарно мнозинство, и това го призна дори министър-председателят. Т.нар. „плаващи мнозинства” от тук нататък правят един парламент абсолютно нестабилен, а пък оставете изборите, предстои ни приемането на бюджет. Как се приема бюджет, когато нямаш пълно мнозинство?! Какъвто и да е резултатът от изборите, правя една категорична прогноза пред вас, че България върви към предсрочни избори. Тази кампания има повече характер на кампания за парламентарни избори и по-малко за президентски избори.

В МОМЕНТА ИМА И ПРЕГРУПИРАНЕ НА ПАРТИИТЕ. ВСЯКА ИСКА ДА ОЦЕЛЕЕ ВЪВ ВЛАСТТА И В ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО

и това дава отпечатък, включително и грубият език, който не ни отива като хора с традиции на страна – член на ЕС.

– За каква промяна вече сме готови?

– Промяна във вътрешен план. Промяна в отношението между институциите. Не една партия – една държава, както е сега с ПП ГЕРБ, и един министър-председател, който се опитва да си сложи поредния послушко в президентството, за да говори през неговите уста. Институции, които взаимно се уважават, дори институции, които са конкуренти в мнението си, за да може там, където е мястото – Консултативния съвет за национална сигурност, да се изграждат българските позиции по отношение на външната политика. И по отношение на трите най-важни теми за България, а те са демографията, здравеопазването и образованието.

– Вие с каква лична кауза влизате в тази кандидатпрезидентска двойка и в изборите?

– България и българите. Това са моите две думи, които са много повече от кауза. Не може в 21-ви век да сме най-бедните хора. За мен проблем номер едно дори не е миграцията и убежищата. Там ще се намери някакво решение, макар и то да не е лесно и бързо. Проблемът с бедността и мизерията в България е най-страшният проблем. И ако тук нямаме национално единение, няма какво да направим. Точно президентската двойка е тази, която трябва да направи своите предложения, да се опита да работи с всички национални институции и с всички политически партии, за да има стратегическа програма в това отношение. Програма, която, което и правителство да дойде на власт, да не мърда от нея. И на второ място много ми се иска да бъдем наистина равностоен член в Европа.

ЕВРОПА НИ ПРИЕ С ГОЛЯМО ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ ПРЕЗ 2007 Г., А НИЕ ПОСТЕПЕННО СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В ПЕРИФЕРИЯ, В ЕВРОПЕЙСКА ПРОВИНЦИЯ

Аз твърдя, че в България имаме вече експерти на европейско ниво, твърдя, че в момента държим златната карта в тази част на Европа като външна граница на ЕС. Въпросът е да съумеем най-добре да изиграем тази карта. Мисля че тези умения, знания и контакти, които имам в Евросъюза за всички тези 9 г., много ще ни помогнат.

– Как ви изглежда България отвън навътре?

– Доста позиции изгубихме. Европа се усети, че политиката на Меркел за отворените врати е много грешна и Стара Европа се затвори и остави страни като нашата сами да се оправят с нелегалните емигранти. И тези пари, които ни отпускат в рамките на няколкостотин милиона евро, не се заблуждавайте, това са средства за строеж на нови бежански центрове. Неслучайно и правителството се съгласи да издаде това прословуто постановление 208, което нарежда на кметовете да търсят места за трайно заселване на такива хора. Като държава, трябва категорично да се противопоставим на тези тенденции, защото нямаме ресурс за това и защото няма да можем да се справим.

ЖЕЛАНИЕТО В ЕВРОПА ДА СИ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ И ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В ОГРОМНО МИГРАНТСКО ГЕТО Е НЕЩО, КОЕТО НЕ МОЖЕМ ДА ЗАВЕЩАЕМ НА ДЕЦАТА СИ

– И какво точно ни пречи да бъдем фактор в Европейския съюз?

– Слабата и безпомощна външна и европейска политика, която в момента се провежда. Няма как да бъдеш фактор, когато изпълняваш чужди политики.

– По-скоро спокойна или притеснена сте за председателството на България на ЕС?

– Притесненията ми са огромни. Неслучайно г-жа Кунева беше подменена по пътя към подготовката ни за това председателство. Освен един огромен хаос, който завихри, освен назначенията на свои приближени хора на всички нива в Брюксел и тук, в София, при всички уверения за прозрачност аз нищо друго черно на бяло не съм видяла. Това, че подготовката премина в ръцете на министър-председателя, мен не ме прави оптимист. Да, вероятно той ще задейства някои неща, свързани със строителство и ремонти, но едно председателство не е само инфраструктура. Едно председателство е контакти, съвместни инициативи с други държави членки. И най-вече приоритети. А какви ще бъдат приоритетите на българското председателство? Ако някой ми каже, бих искрено го поздравила.

– Често наричат вицепрезидента безгласна буква, вие готова ли сте да бъдете такъв вицепрезидент?

– Като ме познавате, надявам се ви е ясно, че аз безгласна буква не мога да бъда, а и зад мен стои най-старата партия в България.

С ГЕН. РУМЕН РАДЕВ СМЕ СИ ДАЛИ ДУМА ДА БЪДЕМ ДОБРИ ПАРТНЬОРИ С ВСИЧКИ УМЕНИЯ И ЗНАНИЯ, КОИТО ИМАМЕ

за доброто на тази институция, която, за съжаление, в последните пет години на практика беше изпразнена от съдържание.

– И откъде ще тръгнете като вицепрезидент?

– От пълното възстановяване на университета в Тараклия в Молдова. Този университет беше създаден, за да подготвя преподаватели по български език и по българска история. Той е със затихващи функции, а е огромно духовно средище за общност, която надхвърля 100 000 души, и продължава да нараства. Още повече, аз познавам добре молдовския случай в качеството си на евродепутат, защото бях зам.-председател на интерпарламентарната делегация ЕС – Молдова и мога да ви кажа, че там има войнстваща романизация, срещу която българската държава не прави нищо. И разбира се, Западните покрайнини, които аз дълго време изследвам. За съжаление, там не са компактни масите, обаче при всички положения изключително съм против това да се раздават български паспорти, без да се преценяват мотивите и без да се разглежда индивидуално всеки случай. Защото има тенденция хората да искат гражданство само за да стигат безпрепятствено до ЕС, а българското самосъзнание някак си остава в периферията. Затова не могат да бъдат поставени всички под един знаменател и трябва да се разглеждат отделно.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Илияна Йотова, кандидат на БСП за вицепрезидент: „Проблемът с бедността и мизерията в България е най-страшният проблем“

  • 24.10.2016 в 9:06
    Permalink

    Ами притиснете червените олигарси да увеличат заплатите на своите „крепостни“ работници.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!