61 четения

Лирово дърво вече краси парк „Света гора”

„ЛИРОВО ДЪРВО” ВЕЧЕ Е ЧАСТ ОТ НАЙ-НОВИЯ ПАРК ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО „СВЕТА ГОРА”, който за кратко време се превърна в предпочитано и любимо място за спорт и отдих както на жителите, така и на гостите на старопрестолния град. Със засаждането Велико Търново се включи в инициативата „Дърво на Европа”, която се провежда едновременно в деветнадесет европейски държави и е посветена на 25годишнината от създаването на Европейската асоциация на производителите на разсадникови стоки.

В засаждането се включиха заместник-кметът на община Велико Търново професор Георги Камарашев, представители на Асоциация на производителите на декоративни растения в България и представители на холандското посолство у нас.

Фиданката на лировото дърво бе предоставена от асоциацията. Растението се отличава с необичайните си ароматни цветове, приличащи на лале, откъдето идва и наименованието му. Произлиза от род „Покритосеменни растения” от семейство „Магнолиеви”. На височина може да достигне до 30 метра, а в края на всеки летен сезон придобива яркозлатист цвят.

В насажденията стъблото е с високо разположена корона, а при свободно растящите екземпляри е ниско разположена и овално закръглена. Цъфтежът е след разлистването през май – юни. Лировото дърво предпочита пряката слънчева светлина, редовно поливане и богата и дълбока почва. Видът е силно устойчив на ниските температури и издържа до -35 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!