С нови 1,9 млн. лв. по европейски проект Община Велико Търново ще модернизира квартал „Чолаковци“

Макар че първите 10 млн. лв. за нов градски център са осигурени, все още няма цялостен проект за Старото военно училище

1,9 МЛН. ЛВ. ПО НОВАТА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ ЩЕ ПОЛУЧИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ И РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ НА КВ. „ЧОЛАКОВЦИ“, съобщи за „Борба“ Мариела Цонева, която отговаря за европроектите на търновското кметство. С част от тази сума ще се изгради и довеждаща инфраструктура около парка в квартала, който също бе реализиран с европейски средства, но предишната оперативна програма не отпускаше пари за прилежащи улици и паркинги. Парите по новия проект обаче ще бъдат факт едва следващата година, когато вече има избран изпълнител за всички ремонтни дейности в най-западналия квартал на старата столица. Самият проект трае 30 месеца, но амбицията на местната администрация е той, както и останалите три проекта по ОП „Региони в растеж“, за които ще получим общо над 22,5 млн. лв., да бъдат завършени преди края на 2018 година, увери Цонева. Със сумата за „Чолаковци“ ще се модернизират междублоковите пространства, ще се ремонтира пътеката между квартала и жк „Бузлуджа“, ще се асфалтират улиците около прословутия парк и ще се изградят няколко паркинга. За това обаче, очевидно, местните хора ще трябва още поне година и половина да стискат зъби и да проявят здрави нерви, а дотогава ще газят… Тъй като местната хазна няма собствен ресурс да се справи с проблема около новия парк, общината все пак е намерила начин да получи нужните средства. Това впрочем става ясно и от тримесечния отчет пред Общинския съвет за проектите, които областният град изпълнява.

ОСВЕН ЗА „ЧОЛАКОВЦИ“ СТАРАТА СТОЛИЦА ИМА ГАРАНТИРАНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ОЩЕ ТРИ ПРОЕКТА НА ОБЩА СТОЙНОСТ 22,5 млн. лв. Договорите за тях с управляващия орган на програмата също се очаква да станат факт до края на годината, а тази сума е всъщност само половината от общия бюджет за Велико Търново до 2020 г. по Инвестиционната програма на „Региони в растеж“.

Както най-големият областен всекидневник вече информира, за областния град са предвидени още 11 млн. лв. по проект за инвестиция в градската среда, който касае освен „Чолаковци“ и ремонт на 36 улици в старата част, изграждане на паркинг на ул. „Крайбрежна“ и реконструкция на площад „Съединение“. Други два милиона лева ще бъдат усвоени по проект за подобряване на Западната индустриална зона във Велико Търново и по-конкретно за реконструкция на част от ул. „Козлуджа“ в частта от кръговото по бул. „Н. Габровски“ в посока Шемшево и Леденик. Над 8,6 млн. лв. пък са парите по същата програма, но по проект за подобряване на образователната инфраструктура. С тази сума до края на 2018 г. ще бъдат модернизирани шест учебни заведения – ЦДГ „Пролет“, ЦДГ „Ален мак“, ЦДГ „Рада войвода“, СУ „Вл. Комаров“, Спортното училище и СОУ „Г. Раковски“.

Четвъртият проект по ОП „Региони в растеж“ на Община Велико Търново е за над 2,1 млн. лв. Със средствата ще бъде изграден Кризисен център с капацитет от 15 места на ул. „Драган Цончев“ в „Зона В”. Решението за това бе взето от местния парламент на старата столица, а всички тези проекти са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. По тази проекти до края на месеца се чака финалният доклад на оценителната комисия, като през ноември той ще бъде приет от Регионалното министерство, а през декември ще се подпишат договорите за безвъзмездната помощ. Уточнението е, че първите аванси по тези големи проекти ще влязат идната година, и то чак когато има сключени договори с изпълнителите, каквито са критериите на програмата.

МАКАР ЧЕ НА ПРАКТИКА ПЪРВИТЕ 10 МЛН. ЛВ. ЗА СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ ВЕЧЕ СА ОСИГУРЕНИ, ЦЯЛОСТЕН ПРОЕКТ ЗА НОВАТА ГРАДСКА ЧАСТ на Велико Търново ще бъде внесен едва през втората половина на 2017 г. Това е така, защото обектът е част от одобрената инвестиционна програма ОП „Региони в растеж“, но като културна и туристическа инфраструктура. Средствата по това перо към общините ще се дават от т. нар. „фонд на фондовете”, който обаче още се структурира. Друг важен момент е, че за културна и туристическа инфраструктура не се отпуска безвъзмездно финансиране, а само публично-частно партньорство.

Елена ЧАМУРКОВА

4 thoughts on “С нови 1,9 млн. лв. по европейски проект Община Велико Търново ще модернизира квартал „Чолаковци“

 • 21.10.2016 в 15:15
  Permalink

  Тези милиони за нищо ги нямат. 2 милиона за център за 15 души…..по 150 000 на човек …..какви са тези цени ? По 3 етажна къща ли ще строят за всеки? Ремонт !!!! Ремонт не строеж на улицата към Шемшево от кръговото на Телфери – пак 2 милиона……..

  Отговор
 • 21.10.2016 в 20:15
  Permalink

  Декоративната ограда от Света гора до Ректората е варварски разбита,някой студент като нищо ще се изтърколи в урвите.Но Общината нехае,явно няма приоритети.

  Отговор
 • 22.10.2016 в 14:28
  Permalink

  Ще модернизират Чолаковци, защото в момента там интегрират бежанци-араби.

  Отговор
 • 24.10.2016 в 9:03
  Permalink

  Някой да обсъжда проекта за „Старото военно училище“? Пак ще има частни корпоративни интереси!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *