10 четения

127 „стари кримки“ от МВР имат клуб вместо група във Фейсбук

Председател е бившият пожарникар Милко Маринов, участва и кметът на Килифарево

ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ 127 „СТАРИ КРИМКИ“ ОТ ПОЛИЦИЯТА И ПОЖАРНАТА ЧЛЕНУВАТ В КЛУБ, който умело замества социална група във Фейсбук. Почти никой от членовете на организацията няма профил в социалните мрежи и не обича интернет. Типично по полицейски бившите служители на МВР са „под прикритие“, но имат завиден социален живот на всичките си сбирки.

Както казва с усмивка председателят на сдружението Милко Маринов, бивш началник в Областната пожарна, те са почти секретна организация, макар че всъщност се числят към общата структура Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Милко Маринов е на 55 г., излезе от МВР преди няколко години по своя воля, а сега се занимава с изготвяне на експертизи, консултации и инструктажи по пожарна и аварийна безопасност. Клубът на бившите полицаи и пожарникари е бил създаден през март 2011 г. Първият председател е бившият зам.-шеф на областната полиция Николай Филипов, който сега работи в системата на банковата охрана. Понеже в организацията имало четиригодишна мандатност, от година шефът е Милко Маринов, а членовете са 127 души. Сред тях има и 5 жени и доста „свежа кръв“ от скоро напуснали редови полицаи, които дори нямат 50 години.

СРЕД АКТИВНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБА Е И КМЕТЪТ НА КИЛИФАРЕВО ДИМИТЪР СЪБЕВ, КОЙТО управлява родния си град втори мандат. Преди е бил 28 години в МВР. „Само от Килифарево сме около 15 „шапкари“ и с удоволствие ходим на всички наши сбирки. Това са спомени, виждаме се, ходим на походи, празнуване по различни поводи, аз понякога свършвам и работа по служба, защото някои от клуба сега работят в охранителния бранш“, сподели вчера Димитър Събев. Той също е от хората, които нямат Фейсбук и приема клуба като своеобразна социална мрежа.

Едни от незабравимите сбирки на тази неформална организация са техните походи до Ксилифор, които правят обикновено на Зарезан и наистина вървят пеша. Не обичат да си правят снимки, но всеки месец се събират и тогава честват и рождените дни от този месец. Празнуват в различни търновски заведения и все още си нямат „своя” кръчма, казва Милко Маринов. Сред по-известните бивши полицейски началници от областта в този клуб участват Върбан Върбанов, Тодор Георгиев, Иван Иванов, Лозан Лозанов, Христо Тодоров и т. н. Групата от Павликени пък наброява над 40 души.

За пръв път миналата година този клуб е бил поканен в полицията на празник и забелязан от сегашния директор Димитър Машов. „За съжаление, бившите служители, които идват при нас, са все по-демотивирани и отчаяни, но ние обикновено си говорим за весели неща“, казва в края на нашата среща Милко Маринов.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!