56 четения

Илияна Йотова представи приоритетите на кандидатпрезидентската двойка на БСП

ЗА ПРИОРИТЕТИТЕ, ЗА ГОТОВИТЕ ПЛАНОВЕ, ГОРЕЩИТЕ ПРОБЛЕМИ И ВЪЗМОЖНИТЕ РЕШЕНИЯ, с които кандидатпрезидентската двойка на БСП е тръгнала на избори, говори пред търновци Илияна Йотова. Тя е кандидатурата на социалистите за вицепрезидент и в края на миналата седмица беше на предизборна обиколка в областта.

„Аз и ген. Румен Радев участваме в тези избори, за да спечелим. Смятам, че на 13 ноември в наше лице България ще има президент и вицепрезидент”, заяви Илияна Йотова пред граждани и симпатизанти в старата столица. Тя сподели кои са приоритетите в програмата на кандидатпрезидентската двойка и очерта основните проблеми, пред които е изправена страната, също и начините за решаването им от президентската институция.

„Правим тези избори в една особена среда. България се намира в една политическа криза с полуразпаднала се управляваща коалиция и това се видя през последните дни. Единственото, което интересува министрите Кунева, Ненчев и Лукарски, е да не изпуснат сладкия кокал на никаква цена. Въобще не ги интересуват хората, които са ги пратили там. Не искам да бъда на мястото на Трайчо Трайков, който бе предаден буквално за няколко часа, когато всички тези министри отидоха и се поклониха на министър-председателя”, коментира още г-жа Йотова и не скри, че смята кандидатите на ГЕРБ за изключително слаби, което обаче навежда на мисълта, че ГЕРБ са готови отново за манипулации, за да спечелят технически тези избори. И доказателство за това е фактът, че управляващата партия продължава да променя Изборния кодекс, макар страната ни вече да е в условията на кампания.

„Искам децата ни да останат тук и да бъдат убедени, че имат бъдеще в България. Но днес България е в сложна ситуация, живеем в много опасен и размирен свят. Това предопредели и нашата номинация на тези избори. Ген. Румен Радев е достоен български офицер, който показа, че за него думи като чест, морал, достойнство, сила и воля не са празни“, сподели пред пълната зала във Велико Търново Илияна Йотова. Тя беше категорична, че именно ген. Радев е този, който може да ни гарантира, че ще бъдем независима държава.

ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО СА ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ, КЪМ КОИТО СА НАСОЧЕНИ УСИЛИЯТА НА ГЕН. РАДЕВ И ИЛИЯНА ЙОТОВА КАТО БЪДЕЩИ ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ. Присъстващите на срещата я питаха за това как те двамата ще гарантират сигурността, как оценява работата на правителството и как Европа гледа на страната ни. „Че имаме едно безпомощно правителство, което не може да се справи и с кризата с бежанците, виждаме всички. Нелегалната емиграция само за седмица се е увеличила с 50%. Не разбирам тази велика радост на премиера, че Европа отпуска пари са справяне с проблема. Това са пари за строежа на нови лагери у нас, защото е осъзната ясно грешката, която политиката на Меркел направи с тези отворени врати”, категорична беше Илияна Йотова, която заяви и това, че Европа няма как да ни уважава, ако самите ние не знаем интересите си. Затова и една от първите задачи на новата президентска двойка генерал Румен Радев и Илияна Йотова ще бъде да се сложат в ред границите. „Тук отдавана не става дума за хора, които бягат и на които трябва да се подаде ръка. В момента ние говорим за икономическа емиграция, говорим за млади хора от Афганистан, Сирия и Ирак, които се насочват към Европа, но и там никой не ги иска и те остават тук. Затова трябва да се справим с този проблем. С разбиването на тези трафикантски мрежи”, посочи Илияна Йотова.

„Бойко Борисов е единственият министър-председател, който каза, че ние се обявяваме за отпадане на визите за турски граждани. Това е много опасно. Ние не можем да се присъединим към една такава политика. Така или иначе Борисов остана единствен глас за отпадането на визите. Всички други негови колеги имат своите тежки резерви”, сподели още Илияна Йотова. И каза, че в Турция се издават и доста лични документи на нелегалните емигранти, а на територията на южната ни съседка това са около 3 млн. души. „Ние с ген. Румен Радев имаме точни решения, много добра експертиза, анализ и възможности за решаването на тази криза. България може да застане твърдо и да заяви своите позиции по този въпрос. За съжаление, ние имаме абсолютно безхаберна и безпомощна външна политика в момента”, отбеляза Йотова.

На срещата във Велико Търново Илияна Йотова дойде с народния представител Мариана Бояджиева, с лидера на социалистите в областта Валентин Ламбев и с олимпийския шампион по стрелба Весела Лечева, която е и член на ръководството на БСП.

„Много от вас ще кажат, че от президентската институция нищо не зависи. Всъщност президентската институция олицетворява националната сигурност, която включва здравето на нацията, икономиката, образованието, преодоляването на демографската криза. Ето това очаквам аз от нашия бъдещ президент – освен да представлява българския народ и граждани пред целия свят, да мисли и за сигурността. Смятам, че Румен Радев има тези качества“, каза Весела Лечева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!