Консорциум за съвместни магистърски програми прави Стопанската академия

КОНСОРЦИУМ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА СЪВМЕСТНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ ОБСЪЖДАХА В УКРАЙНА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РЪКОВОДСТВАТА НА СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „ДИМИТЪР А. ЦЕНОВ”, ДОНЕЦКИ НАЦИОНАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ И ПОЗНАНСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ. Ректорът на свищовската академия доц. д-р Иван Марчевски, зам.-ректорът на украинския университет проф. д-р ик. н. Татяна Орехова и отговарящият за международното сътрудничество в полския университет проф. Ян Половчик обсъдиха възможностите за организиране и предлагане на съвместни магистърски програми между трите висши учебни заведения. Намеренията са договорът да бъде подписан в Свищов в рамките на честванията на 80-годишнината на Стопанска академия. В работната среща участваха още деканът на икономическия факултет към университета в Донецк проф. д-р ик. н. Лариса Шаулска и ръководителите на две катедри от Стопанска академия – проф. д-р Андрей Захариев, катедра „Финанси и кредит”, и доц. д-р Галина Захариева, катедра „Международни икономически отношения”.

Визитата на делегацията от Свищов в Украйна бе по повод честването на 50-годишнината на икономическия факултет към Донецкия национален университет. В рамките на своята визита доц. Марчевски проведе официални срещи с ректора на университета домакин, проф. д-р Роман Федорович Гринюк и с президента на Харбинския търговски университет в Китай Цюй Чженьтао. Ректорът на Стопанска академия получи покана да гостува в китайския университет, за да обсъдят със своя колега възможности за сътрудничество.

По време на честванията бе проведена международната научна конференция „Актуални социално-икономически проблеми на държавата и регионите: антикризисна стратегия и устойчиво развитие”, в която участваха и ръководителите на две катедри от свищовската академия.

Ректорът на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски приветства домакините и припомни историята на близо 20-годишното сътрудничество между двете висши училища. Доц. Марчевски връчи поздравителен адрес на ректора на Донецкия национален университет проф. д-р ик. н. Роман Федорович Гринюк, който е и доктор хонорис кауза на СА „Д. А. Ценов”.

Ръководителят на катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия проф. д-р Андрей Захариев изнесе пленарен доклад и открита лекция в областта на съвременна валутна система пред преподаватели и студенти по финанси. Със своя разработка участва и доц. д-р Галина Захариева, ръководител на катедра „Международни икономически отношения”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.