12 четения

Лекари разказват за донорството пред търновски ученици

ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТ. ЧЕРКЕЗОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНАХА ПОРЕДИЦА ОТ СЪБИТИЯ В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО. Инициативата се нарича „Частица от теб може да бъде за някого целия свят” и тя е основна идея на координаторите по донорство на търновската болница д-р Сибила Маринова, която е началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение, и д-р Ваня Лъчезарова. Поводът е Седмицата на донорството – 24 – 28 октомври, а за инициативите подкрепа оказва и Изпълнителната агенция по трансплантация.

Първата среща на координаторите по донорство на областната болница беше в частната гимназия „Аркус”. Днес лекарите влизат в часове при тийнейджърите от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, а до края на седмицата те ще бъдат и в Професионалната гимназия по моден дизайн, в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и в СУ „Вела Благоева”.

Във вторник студенти от Филиала на Медицинския университет – Варна, във Велико Търново ще имат лекции в болницата. А вечерта в 19:00 ч. в двора на болницата ще бъде запалено голямо сърце, като символ на това, което е същината на донорството – да дадеш шанс за живот след смъртта.

Целта на всички срещи е младежите да бъдат запознати с дейностите, свързани с донорството и трансплантациите, установяването на мозъчна смърт и ползите от донорството. Координаторите по донорство ще отговарят на всички въпроси на учениците, ще могат да споделят с тях и впечатления за развитието на трансплантациите в България в последните години.

Децата ще научат същността на донорството и какви са условията, на които трябва да отговаря един човек, за да стане донор. Така сами ще могат да осмислят девиза на националната кампания в подкрепа на донорството „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”.

В Седмицата на донорството д-р Сибила Маринова е решила да събере в болницата близките на всички донори през последните две години, за да им връчи статуетки звезди. Те са предоставени от Изпълнителната агенция по трансплантации и израз на благодарност към роднините на онези, чиято смърт даде шанс за живот на много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!