Малта е с най-много затлъстели хора сред страните от ЕС

Малта е с най-голямо процентно съотношение на затлъстелите хора сред страните от ЕС, докато Румъния е най-слабо засегната от този проблем, свързан с общественото здравеопазване, сочат данни на Евростат, цитирани от Франс прес.
Смята се, че 15,9 на сто от хората над 18-годишна възраст в ЕС са затлъстели, а 51,6 на сто са с наднормено тегло. Това процентно съотношение се увеличава с възрастта и намалява с по-високия образователен ценз, отбелязва Евростат.
Най-силно засегнат от проблема е средиземноморският остров Малта – 28,1 на сто от мъжете и 23,9 на сто от жените са затлъстели. Следват Латвия и Унгария, а на пето място е Великобритания.
Франция е с малко по-добри от средните показатели за Европа – затлъстели са 15,3 на сто от мъжете и жените. В дъното на класацията е Румъния – 9,1 на сто от мъжете и 9,7 на сто от жените са затлъстели. С добри показатели са също Италия и Холандия.
С увеличаването на възрастта нараства процентното съотношение на затлъстелите хора – от 5,7 на сто сред 18-24-годишните на 22,1 на сто сред 65-74-годишните. Налице е обаче намаляване на това процентно съотношение сред хората над 74-годишна възраст – 17,3 на сто.
Съществува също ясна взаимовръзка с нивото на образователния ценз – засегнати от затлъстяване са 19,9 на сто от хората с основно образование, 16 на сто от тези със средно образование и 11,5 на сто от онези с висше образование.
Данните на Евростат са от анкети за европейското здраве, извършени между 2013 г. и 2015 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.