7 четения

Съветниците от Горна Оряховица против разкриването на общежития за бежанци

КАТЕГОРИЧНАТА СИ ПОЗИЦИЯ СРЕЩУ РАЗКРИВАНЕТО НА ОБЩЕЖИТИЯ ЗА БЕЖАНЦИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА изразиха съветниците от железничарския град на сесия в края на миналата седмица.

По предложение на групата „Националисти и патриоти, обединени за Горна Оряховица” единодушно бе приета декларация срещу евентуалното разкриване на общежития от закрит или открит тип. Мотивите на вносителите са, че заселването на бежанци би нарушило социалния мир в района.

„Този евентуален акт на криворазбрана солидарност ще има еднакво негативен краткосрочен, но и дългосрочен ефект“, заяви Кирил Кирилов от групата на националистите и патриотите. Според него дори и слуховете за изграждане на подобни центрове нагнетяват напрежение в обществото.

„Нека не превръщаме своя град в зона на засилено полицейско присъствие“, апелира още Кирилов от името на групата си.

В декларацията общинските съветници посочват още, че трябва да се извършат всички позволени от закона действия, за да не се допусне насилственото изграждане от страна на централната държавна власт на подобни общежития в общината.

„Никой няма право да вкарва в дневния ред на обществото въпроси, които изискват силно обществено обсъждане или дори провеждането на местен референдум“, пише още в документа.

На този етап към Община Горна Оряховица не са правени никакви запитвания по темата, категоричен бе кметът инж. Добромир Добрев. По думите му, отрицателно ще бъде становището на общината, ако й бъде поискано такова в бъдеще.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!