4 четения

Трайчо Трайков: „Като президент ще съм гарант за върховенството на закона и правовия ред“

Кандидатпрезидентската двойка на „Реформаторския блок” отговаря повече от два часа на въпроси на граждани

„ЗА ДА ПОТРЪГНАТ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕМ С ПРЕИЗГРАЖДАНЕТО НА ФУНДАМЕНТА, А ИМЕННО – СИСТЕМАТА ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА И ПРАВОВИЯ РЕД, и това, че държавата има органите, които да го гарантират. Затова и първата голяма функция на президента е той да е гарант, че ако от Народното събрание излезе закон, който не е в интерес на всички българи, а само на малка част от тях, или е калпав, то той трябва да бъде върнат. Президентът трябва безкомпромисно да бди като гарант за духа на закона и аз гарантирам, че ще направя това”, заяви във Велико Търново кандидатът за президент от „Реформаторския блок” Трайчо Трайков.

Той, заедно с ген. Съби Събев, зам.-председателя на парламента и депутат от областта Иван Иванов и председателя на предизборния щаб на блока Найден Зеленогорски, проведоха общоградска среща във Велико Търново, на която дойдоха симпатизанти на десния кандидат за президент от цялата област. Близо два часа Трайков и Събев отговаряха на техните въпроси за правомощията на президентската институция, за акцентите във вътрешната и външна политика на страната, за демографската криза и мерките срещу обедняването на хората.

„За разлика от плакатните изказвания на другите кандидати, ние търсим истината, както приляга на десни хора, и на тези срещи говорим за бъдещето на България. Накрая всички стигат да един и същи извод – че страната ни изпитва остра нужда от справедливост. Има хора, които разбират какво означава съдебна реформа, и за щастие, те вече са много повече, отколкото преди 3 – 4 години, когато само десетина конституционалисти и юристи знаеха детайлите на тази необходимост”, посочи Трайков. Той бе категоричен, че кандидат-президентите на двете най големи партии са разочаровали повечето българи.

„Те, след като за първи път решиха да се срещнат помежду си, направиха дебат, половината от който мина в спор за това дали се срещат за първи път или за втори. В останалата половина между фризираните клишета успяхме да разберем само две неща – първото, че човешките права са нещо второстепенно на фона на политическите обстоятелства, които г-жа Цачева нарече национален интерес, въпреки че аз вече няколко дена си мисля и не мога да разбера защо националният интерес на България e да бъде куче пазач на Ердоган. Второто нещо, което научихме и от двама, е, че ако една страна е агресор, и те са съгласни, че е агресор, въпреки това тя не трябва да понася никакви санкции за това, че не спазва правовия ред. В този момент на мен много ми се поиска те да отидат и да обяснят това на нашите съграждани в Хасковско и Кърджалийско. Доколкото знам, не са го направили”, коментира основните си опоненти кандидат-президентът на „Реформаторския блок”. Той каза още, че бъдещето на Европа и на всяка страна като нашата се базира на силата на съюзническата солидарност, и изрази тревога от засилващите се опити за пълзяща героизация и романтизация на Бай-Тошовото време, което, по думите на Трайков е срамно заради човека, който ни е представлявал, и заради това как държавата се е отнасяла с човешките права.

„АЗ СМЯТАМ, ЧЕ НИЕ КАТО НАЦИЯ НЕ МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НЕ СА ВАЖНИ. Когато гостувах в телевизията, където се проведе дебатът между Цачева и Радев, операторът ми показа снимка, която е направил, и това е точно онзи миг, милимундата преди и двамата да си кажат „да”, затова аз не виждам алтернатива в тяхно лице, нито един на друг, нито на статуквото”, каза под бурните аплодисменти на пълната зала кандидатът за президент на „Реформаторския блок”. Той се ангажира, че заедно с ген. Съби Събев ще гарантират функционирането на съдебната система първо чрез правата, дадени им от Конституцията, подлагайки на обществено обсъждане всяко едно назначение, което президентската институция ще прави и в съдебната система, и в съответните държавни органи, за да е ясно какви са целите на мандата им.

„Второто важно правомощие на президента, което все още не е използвано, но което аз смятам да ползвам, е законодателната инициатива по конституционни въпроси. Въпреки че президентът няма свои народни представители в парламента, съм сигурен, че ако той изразява кауза, подкрепена от много хора, за която има обществена необходимост, ще бъде изключително трудно или невъзможно неговата воля да бъде игнорирана”, подчерта Трайчо Трайков. Той бе категоричен, че по втората голяма компетентност на институцията – външната политика, няма да бъде допуснато преразглеждане или предефиниране на проевропейския път на България.

„Ние няма да допуснем това и ще се борим само за едно нещо – в организациите на нашите приятели и съюзници нашият глас да се чува толкова, колкото и на тези, които някои български политици наричат началници. Няма началници, ние сме Европа, ние сме като тях и само от нашата компетентност, знания, убеденост и решителност зависи дали нашите интереси ще бъдат припознати като тези на цяла Европа. Убеден съм, че ще се справим с това, защото ми се е случвало и в миналото. Външната политика на България означава и участие във формирането на външната политика на Европа. За мен задача номер едно е Европа да успее да трансформира икономическата си сила в политическа тежест”, подчерта още Трайков. И заяви, че при една добре функционираща държава със силни институции нямаше да е възможно всяка година да се крадат по 1 млрд. лв. от джобовете на всички българи от петролния картел, нямаше да е възможно да изтичат 20 – 30% от всички обществени поръчки или данък ДПС, както и нямаше да може да се случи да има еднократни бонуси като КТБ на стойност 4 млрд. лв. и АЕЦ „Белене” за 3 млрд. лв.

„Като тегли човек чертата, се вижда, че всеки българин би могъл да е потенциално по-богат с десетки хиляди, а причината, че се справяме няколко пъти по-бавно от Румъния, Латвия, Естония и други страни от нашата черга, е липсата на правосъдие и справедливост”, посочи още номинираният за държавен глава от „Реформаторския блок”. По думите на Трайков работните дни на президента са 365 дни в годината, а държавният глава трябва да осветлява всички тъмни ъгълчета в държавата, където по някаква причина институциите не могат да си свършат работата.

„Горд съм, че до мен стои достоен български офицер, като кандидата за вицепрезидент ген. Съби Събев, който е един от първите хора, показали къде е мястото на България”, каза в заключение Трайчо Трайков и даде думата на генерала. От своя страна кандидатът за вицепрезидент на „Реформаторския блок” посочи, че всички други кандидатпрезидентски двойки в една или друга степен клонят към лявото.

„Фактът, че искат да отпаднат санкциите срещу Русия, когато цяла Европа обмисля да въведе нови санкции, е красноречив. Не могат да се развиват нормални и равноправни отношения с държава, която е доказан агресор. Моята роля в тази битка, която водим, е да изградим силна президентска институция, която да е локомотив и да тегли по-бързо страната ни по европейския път. Не можем повече да бъдем най-бедната държава. Тези окови, в които страната ни е обхваната в корупция, задкулисие и мафия, могат да бъдат разсечени само с върховенството на закона”, подчерта генералът и заяви, че заедно с Трайчо Трайков са решени да бъдат гаранти за силна, работеща и свободна президентска институция. Ген. Събев призова всички българи, които желаят промяна, да гласуват с номер 7 за реформаторския президент, който е модерен, знае езици, знае и какво означава свобода и демокрация.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!