23 четения

Фалшифицирали два директорски подписа, за да ужилят с 200 хил. лв. горнооряховска фирма

Графологична експертиза доказала подправените документи, но по случая още се точат дела

СЪС СЕРИЯ ОТ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПОДПРАВЕНИ ПОДПИСИ НА БИВШ И ДЕЙСТВАЩ ДИРЕКТОР НА ГОРНООРЯХОВСКАТА „ЯНТРА ТРАНСПОРТ“ ОПИТАЛИ ДА ИЗМЪКНАТ ПОЧТИ 200 ХИЛ. ЛВ. ОТ ФИРМАТА, сочат материали по едно от най-любопитните дела, които предизвикват множество коментари в железничарския град и региона. За да се източи превозвачът, само за три дни е създадена „куха фирма“ в Стара Загора, която няма персонал и в случай че „номерът не мине“, няма какво да загуби, но пък би спечелила стотици хиляди, ако искът с фалшивите подписи бъде уважен. Случаят е много любопитен и пресъздава условията, в които оцелява родният бизнес. Графологични и счетоводни експертизи по делото в Горнооряховския районен съд доказват измамата, но въпреки това адвокатите на ищеца обжалват и протакат разрешаването на спора.

Сагата започва още преди 8 години със сключен договор за доставка на дизел между горнооряховската компания и „Био ойл“ ООД – Стара Загора, сочат материалите по делото. Съгласно него количествата се фактурират при получаване. Две години в периода до 2010 година двете фирми имат коректни отношения. През юли 2010-а обаче „Янтра транспорт“ натрупва дългове към доставчика за над 560 хил. лв. Борчът е факт и превозвачът не го оспорва, даже двете страни се споразумяват за погасителен план, който започва да се изпълнява. В началото на януари обаче старозагорската „Био ойл“ прехвърля вземанията си на „Алфа 2009 ВВ“ с договор за цесия. Междувременно „Янтра транспорт“ постепенно изчиства дълговете си.

ТАКА ЦЕЛИЯТ БОРЧ ОТ 560 ХИЛ. ЛВ. Е ПЛАТЕН ДО СТОТИНКА ДО ЮНИ 2011 Г.

На съда са предоставени и всички платежни нареждания и счетоводни документи, с които е направено това.

Четири години по-късно обаче от „Янтра транспорт“ са сюрпризирани с дело в Горнооряховския окръжен съд, а искът към тях е за 200 хил. лв. за… същия и вече разплатен дизел. Завежда го отново старозагорска фирма „Би енд Ди груп“. В хода на процеса става ясно, че ищецът закупува с цесия дълга на „Янтра транспорт“, който междувременно е продаван няколко пъти, включително и от „Алфа 2009 ВВ“, която получава над половината милион за дизела. Изникват съмнения за верига от дружества „бушони“, които действат по класическата схема на популярните в миналото дедесарски фирми, за да замитат следи. Според Търговския регистър последната старозагорска фирма, която завежда дело срещу „Янтра транспорт“ – „Би енд Ди груп“, е създадена само 3 дни преди да цесира дълга на горнооряховчани. Според представените в Търговския регистър отчети няма данни да е развивала някаква дейност, няма и нает персонал. Явно фирмата е създадена само за този случай и няма какво да загуби, а може само да спечели, ако искът й е уважен, коментират запознати. В съда от името на старозагорци, освен договор за цесия и претенции за лихви и неустойки, са вкарани даже документи с фалшиви подписи. Основното доказателство за дължимостта на крупната сума е допълнително споразумение към протокола от 31 януари 2011 г., с което „Янтра транспорт“ признава и започва да изчиства дълга си. До този момент никой в превозваческото дружество даже не е и подозирал за подобен документ.

Под него седял подписът на тогавашния изпълнителен директор Никола Денчев, който категорично отрича в съда да е разписвал подобен протокол. Появява се и обратна разписка за получаването му, която уж е подписана от новия изпълнителен директор Николай Мънчев. И той е категоричен, че подписът отдолу не е негов. Според спорния документ уж било договорено изплащане на главница и лихви, започвайки се първо от най-старите издадени фактури. Превозвачът оспорва достоверността на подписите под представения документ, като иска графологична експертиза. Междувременно „Би енд Ди груп“ увеличават иска си. Според вещите лица по експертиза, назначена от горнооряховския съд, „Янтра транспорт” е изпълнила ангажимента си спрямо основното споразумение, където е записано, че дългът е 568 445 лева. Вещото лице Христо Бобчев заключава, че подписът под допълнителното споразумение не е положен от Никола Денчев и най-вероятно е копиран на просвет от основния протокол. Подписът на Николай Мънчев под обратната разписка също не е негов, а е поставен от друго лице. Съдът признава за неистински документ – допълнителното споразумение към Протокола от 31 януари 2011 г., както и обратната разписка, и отхвърля исковете на „Би енд Ди груп”. Дружеството е осъдено да заплати 1400 лв. съдебни разноски.

СЛУЧАЯТ ОБАЧЕ НЕ СВЪРШВА ДОТУК, ЗАЩОТО РЕШЕНИЕТО НА РАЙОННИТЕ СЪДИИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е ОБЖАЛВАНО ПРЕД Окръжния съд в Търново. Любопитен детайл е обаче, че доказано фалшивият протокол този път е „забравен“ в исковата молба. По случая се очаква и намеса на прокуратурата, за да се установи кой и защо е изготвил документите с фалшиви подписи.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!