9 четения

В Бяла черква честваха годишнини на Цанко Церковски

147 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ И 60 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА КЪЩА МУЗЕЙ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ“ честваха в Бяла черква в края на миналата седмица. Празникът започна с посещение на къща музей „Цанко Церковски“, където гостите имаха възможност да разгледат експозицията и изложбите „Спомен за един литературен юбилей преди 95 години“ и „Къща музей „Цанко Церковски“ – 60 години в живота на хората“. Първата изложба съдържа оригинални документи от фонда на музея, оригинални снимки, поздравителни адреси и подаръци от отпразнуването на 30-годишния юбилей от литературната и обществена дейност на Церковски, състоял се през 1921 година. Фотоизложбата показва повече от 70 снимки, които представят културните и образователни прояви на музея през годините.

Участниците в честването поднесоха цветя пред бюст-паметника на Церковски в центъра на града и вечерта завърши с тържествен концерт в читалището на Бяла черква „Бачо Киро – 1869”. В програмата участваха самодейни състави при читалище „Трезвеност-1870“ в Сухиндол.

Цанко Церковски е роден в Бяла черква на 16 октомври 1869 г. На този ден през 1956 г. е открита къща музей „Цанко Церковски“ и е включена в националната музейна мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!