4 четения

Договори за два обекта за над 8 млн. лв. подписа кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев

ДОГОВОРИ ЗА НАД 8 МЛН. ЛВ. ПО ДВА ПРОЕКТА ОТ ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА ПОДПИСА КМЕТЪТ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА инж. Добромир Добрев. Това са „Обновяване на градската среда” и „Подобряване на условията за икономическо развитие на община Горна Оряховица”, които са финансирани от новата оперативна програма „Региони в растеж“.

Проектът за градската среда е на обща стойност 5,98 млн. лв., като собственият принос на местния бюджет е за 535 800 лв., а останалата сума е безвъзмездна финансова помощ. По този проект се предвижда реконструкция и модернизация на площад „Георги Измирлиев” и парк „Детски кът”. Предвидено е цялостно обновяване на централния градски площад и пешеходните подходи към него. Ще се подмени настилката, ще се оформят сухи фонтани, ще се обособят тематични площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна WI-FI зона. Предвидено е изграждане на подвижна сцена за провеждане на масови спортни и културни мероприятия, както и обособяване на зона за временна търговия. Проектът включва също и залесяване с дървесни видове с малка коренова система и широка корона. Около дърветата ще бъдат оформени места за сядане. Предвиждат се и зелени площи с цветни фигури. За облекчаване на трафика на автомобили в централната градска част ще се изгради кръгово кръстовище.

В парк „Детски кът” ще се обособят зони за разходка, за пикник и активен отдих. В тях ще бъдат монтирани съоръжения за детска игра, творчески изяви, различни дейности и занимания. Алеите ще бъдат с изцяло подменена настилка и ще се осветят. Ще има допълнително озеленяване на парка с дървета и храсти, както и цветни фигури и декоративни треви.

Проектът за подобряване условията за икономическо развитие е на стойност 1,617 млн. лв. Средствата са 100% безвъзмездна финансова помощ и с тях ще се реконструира ул. „Иван Момчилов”. Очаква се да стартират процедури за обществени поръчки, като ремонтите по двата проекта започват идната пролет.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!