9 четения

Златни наночастици могат да помогнат за лечение на панкреатичен рак

Златни наночастици имат потенциала да бъдат използвани като допълнение към химиотерапията на пациенти, засегнати от рак на панкреаса, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Панкреатичният рак е сред най-смъртоносните видове рак. Високорезистентен е към химиотерапия и радиотерапия. Изследване на учени от университета на Оклахома обаче навежда на мисълта, че златни наночастици могат да допринесат за повишаване ефикасността на съществуващи терапии.

В експерименти с мишки били използвани панкреатични ракови клетки и панкреатични звездовидни клетки. Учените констатирали, че миниатюрни златни частици могат да се използват като возило, което да отведе използваните при химиотерапията лекарства до туморите, или като мишена, за да се увеличи ефектът от радиотерапията върху раковите образувания.

Изследването е базирано върху предишно проучване на Приабрата Мукерджи от същия университет, който установи, че у мишки, засегнати от рак на яйчниците, златни наночастици могат да ограничат растежа на тумора. Новото изследване откри паралел с панкреатичния рак.

Златните наночастици могат да прекъснат комуникацията между клетките в зона, обграждаща тумора, без да

причинят увреждане на здравите клетки.

Резултатите от изследването са публикувани в ACS Nano.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!