16 четения

Малки магазинчета хлопват кепенци в областния град

Търговските комплекси в бившите кина „Искра” и „Модерен театър” с нерадостна съдба

ДЕСЕТКИ МАЛКИ МАГАЗИНЧЕТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАКТО И ЩАНДОВЕ ЗА ДРЕХИ, ОБУВКИ И АКСЕСОАРИ В ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ, ЗАМИРАТ, показа проверка на „Борба“.

Наш читател сигнализира, че тези дни и последният останал щанд в сградата на някогашното читалище „Искра“, което впрочем е паметник на културата, правен с даренията на родолюбиви търновци, изнася стоката си, маха табелките и явно също ще хлопва кепенците.

Нерадостна е съдбата и на относително новия търговски комплекс на мястото на бившето кино „Модерен театър“, който така и не успя да заработи на пълни обороти. Едва няколко малки магазинчета, и то само на първия етаж, работят, а останалите търговски обекти пустеят от години. Аналогична е ситуацията в някогашният ГУМ, познат на по-младите търновци като търговски център „Европа“, където част от магазинчетата пустеят, а други редовно сменят наематели и стоки.

ВПРОЧЕМ ТЪРГОВИЯТА В СТАРАТА ЧАСТ НА БОЛЯРСКИЯ ГРАД ОТДАВНА БУКСУВА, а не едно и две помещения често сменят предназначението си заради липса на клиенти. Частично оживление в тях има само през летния сезон, когато и туристите са повече, но като цяло търговците в тази част на града буквално оцеляват заради ината си, не крият част от собствениците на малки магазинчета.

Не са малко и тези по ул. „Независимост“, наричана някога „Търновската Витошка“, които вече се замислят за затваряне заради ниската покупателна способност на повечето клиенти. Въпреки че стоките в търговските обекти са поносими за джоба на средния търновец, магазините далеч не се радват на прилични обороти, докато наемите им държат цени. Свитото потребление се дължи както на ниските доходи, така и на интернет търговията, която в последно време се радва на голям интерес. Само че там рискът да попаднем на некачествена стока или на различна доставка от поръчаната е огромен, предупреждават както напатили се клиенти, така и търговци ветерани, които от години държат обекти под наем в центъра на старата столица. В същото време упорито се разрастват обектите, които предлагат на безценица дрехи втора употреба, аутлетите, магазинчетата от вида „Всичко по левче“, а напоследък и гаражните разпродажби от типа на карбутите също привличат клиенти, които залагат на евтиното за сметка на новото, качественото и марковото.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

9 коментара за “Малки магазинчета хлопват кепенци в областния град

 • 25.10.2016 в 10:05
  Permalink

  Ами затварят като продават боклуци и във всеки магазин едно и също…Давам пример, търся си обувки и нищо няма и си поръчвам по интернет…

  Отговор
   • 25.10.2016 в 12:49
    Permalink

    Едва ли е само един случай, много са и на мен ми е по изгодно понякога да си поръчам по интернет, да не говорим, че и е по-евтино!
    А и докато стигна до старата част на града ще мина покрай още една камара магазини, където има пак това, което търся…

 • 25.10.2016 в 14:07
  Permalink

  Аз лично , като ми трябва някоя стока си я купувам от онлайн магазин. Цените там винаги са по- ниски , заради тренспортните разходи , а и някои предлагат безплатна доставка при покупка над 100 лв. Отделно да не говорим , че можеш спокойно да разгледаш всеки артикул и да си избереш , който ти харесва. Без някой да те ръга с лакти в гърба или да ти диша във врата , както е в магазините . Кактои да търпиш нервните изблици на невротични продавачи.Това е бъдещето , технологиите се развиват и нещата се променят.

  Отговор
 • 25.10.2016 в 14:31
  Permalink

  А някой няма ли да отвори дума, какви доходи получава масовият търновец и че градът ни е един от най-скъпите в България?

  Отговор
 • 25.10.2016 в 19:30
  Permalink

  Да, ами прилични обувки, ако все пак си намериш – струват 200-300лв. Същите от амазон примерно – с доставката излизат 100-115лв. Ами защо плащам двойна цена?

  Отговор
 • 25.10.2016 в 21:15
  Permalink

  Че те магазините в Търново продават само боклуци. Аз си пазарувам от чужбина при разпродажби….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!