2 четения

Над 180 учители ще учат как да работят в мултикултурна среда

БЛИЗО 200 УЧИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА УЧАСТВАТ В ОБУЧЕНИЕ НА ЦЕНТЪР „АМАЛИПЕ”, КОЕТО СЕ ПРОВЕЖДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Всички педагози през тази учебна година ще започнат да водят часове по фолклор на етносите – ромски фолклор. Целта на тези часове е да повиши мотивацията на ромските ученици за образование, да стимулира активното участие на родителите в учебния процес и в училищния живот, но и да помогне на българските, турските и други ученици да видят в своите връстници просто приятели, а не обект на стереотипи и предразсъдъци.

Първият модул на обучението се проведе в събота и неделя, следващата седмица е втората част от семинара. В рамките на двете обучения учителите ще се запознаят с методите на преподаване, които могат да активизират учениците и техните родители, които да ги накарат да споделят и преоткриват ценностите си. Те ще се запознаят как да създадат интерактивна класна стая, как да направят връзката между фолклора и традициите на всеки един етнос с това, което изучаваме в задължителните училищни предмети, за да не изглежда то на учениците абстрактно. Педагозите ще се запознаят и с методите на теренна работа и как заедно с учениците могат да събират архиви, да запазват свидетелства на културата, да записват устен фолклор и подредят изложба с историята и културата на различните етноси в даденото населено място. В тази си работа те ще бъдат подпомогнати и от екипа на Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново, който работи по проекта за дигитализиране на културното наследство в библиотеки, музеи и галерии в Северна и Централна България.

И тази година фолклор на етносите – ромски фолклор, се изучава в около 250 училища в България. Голямата част от тях са включени в програмата на център „Амалипе” – „Всеки ученик ще бъде отличник”. Тези часове обхващат над 5000 ученици от различен етнически произход.

2 коментара за “Над 180 учители ще учат как да работят в мултикултурна среда

 • 25.10.2016 в 14:43
  Permalink

  Що за невероятна глупост ?!?! В СОЦ-а никой не изучаваше ромския етнос за да уважава ромите а просто им се осигуряваше работа и те ставаха достойни за уважение..

  Отговор
 • 25.10.2016 в 15:04
  Permalink

  Не се получи интегрирането на циганите към европейската култура, сега ще интегрирате българите към циганската култура. Браво!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!