18 четения

Плодовете намаляват риска от възрастовата дегенерация на макулата

За хората, които спазват средиземноморска диета, рискът от развитие на възрастова дегенерация на макулата е с една трета по-малък, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени изследвали потенциала на плодовете в борбата със свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Получените резултати за пръв път навеждат на мисълта, че и кофеинът може да има защитна роля срещу заболяването.

Дегенерацията на макулата е често срещано заболяване, което обикновено засяга хора, прехвърлили 50-те. В редки случаи може да доведе до слепота.

Според авторите на изследването, хранителният режим, богат на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и риба, значително намалява риска от развитие на дегенерация на макулата по-късно през живота. За да тестват хипотезата си, учени от университета в Коимбра, Португалия, изследвали хранителните навици на 883-ма души, 449 от които били засегнати от дегенерация на макулата.

50 на сто от участниците, които не спазвали стриктно средиземноморската диета, развили дегенерация на макулата, докато това се отнасяло за едва 39 на сто от спазващите стриктно диетата. Оказало се, че благотворният ефект от консумацията на плодове е особено голям – 54,5 на сто от участниците, които консумирали около 150 грама или по-голямо количество плодове дневно, не развили заболяването.

Консумацията на кофеин също била изследвана. Макар той да не е непременно част от средиземноморската диета, антиоксидантните му свойства защитават срещу заболявания, като болестта на Алцхаймер, отбелязаха учените.

„Констатирахме, че богатата на плодове диета е полезна за здравето, като допринася за осигуряване на защита срещу дегенерация на макулата“, заяви ръководителят на екипа Руфину Силва.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната среща на Американската академия по офталмология.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!