35 четения

Проф. Стойна Пороманска стана почетен доктор на ВТУ

ПРОФ. Д-Р СТОЙНА ПОРОМАНСКА СТАНА ПОРЕДНИЯТ ПОЧЕТЕН ДОКТОР НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Официалната церемония по връчването на инсигниите, които придружават титлата, се проведе вчера във вуза. Проф. Пороманска е удостоена с най-високото почетно звание на Великотърновския университет за нейните изключителни заслуги за изучаването и популяризирането на новогръцкия език във висшето училище в старата столица с решение на Академичния съвет от ноември миналата година. Веднага след награждаването си тя изнесе академично слово на тема „Семантичната игра във времето и пространството”.

Проф. д-р Стойна Пороманска е доайен на обучението по новогръцки език в България и в частност във Великотърновския университет, където по нейна програма стартира през 1991 г. Освен във Великотърновския университет чете лекции в Софийския университет, Нов български университет и в Пловдивския университет. Автор е на множество публикации и студии по проблемите на новогръцкия език, както и върху новогръцките диалекти в България. Съставител е на системите за обучение по новогръцки език: „Новогръцки за начинаещи“ и „Новогръцки за напреднали“.

Член е и основател на Европейската асоциация на неоелинистите. Проф. Пороманска е един от учредителните членове на новосъздаденото дружество „Приятели на гръцката култура“ на Дружеството на неоелинистите в България „Костис Паламас“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!