50 четения

Селските управници от региона скочиха на Областното пътно управление заради лошата третокласна мрежа

Кметовете и наместниците поискаха от депутатите повече правомощия и преки избори в села със 100 жители

ТЕЖКИ ДУМИ И ДОРИ ЗАКАНИ ПО АДРЕС НА ШЕФКАТА НА ОБЛАСТНОТО ПЪТНО УПРАВЛЕНИЕ ПЕТЯ КАРАЗАХОВА ОТПРАВИХА НА РАБОТНА СРЕЩА вчера много от селските кметове и наместници от Великотърновска област, които поканиха депутати от региона, за да поставят пред тях проблемите на малките населени места.

Впрочем г-жа Каразахова не можа да дойде, защото била в болнични, и прати на срещата свой служител в лицето на Ивайло Иванов, който отнесе справедливия гняв на местните управници. Закъснението на представител на ведомството дори пренареди дневния ред на работната среща, но въпреки това кметовете останаха недоволни, защото не получиха желаните отговори. На уверението, че всеки от тях ще получи писмен отговор по електронната си поща, кметовете заявиха, че дори няма да си отворят имейла, а управникът на Шемшево Кирил Ангелски заяви в прав текст: „Ако госпожата не дойде при нас, ние ще отидем при нея и дори може да не я допуснем на работа“. Колегата му Григор Минков, който ръководи Долна Оряховица вече трети мандат, заяви, че Каразахова отказва трета поред среща по основния проблем за лошото състояние на третокласната пътна мрежа в цялата Великотърновска област. За да обрисува ситуацията, той даде за пример факта, че за ремонт на третокласен път, който минава през малкото градче и е дълъг точно 1900 метра, населеното място е получило по левче за метър!

„Не сме удовлетворени и днес няма да получим отговор. Повярвайте това, ситуацията е опасна“, обърна се Минков към депутатите, които уважиха срещата. Тя се проведе в Областната управа и освен губернатора на нея дойдоха зам.-председателят на парламента Иван Иванов, депутатите от ГЕРБ Евгени Стоев и Клавдия Ганчева, Мариана Бояджиева от БСП и доц. Милен Михов от „Патриотичния фронт”. Присъстваха още търновският кмет Даниел Панов, председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, както и много местни управници. Повечето от тях взеха присърце въпросите на селските кметове, а по темата за лошото състояние на третокласната пътна мрежа в областта дебатите продължиха около час.

Десислав Иванов, местен управник на село Хотница, заяви, че е смешно в 21 век хората сами, със собствени сили и първобитни средства, да кърпят дупките по пътищата, но най-остра в критиките си към ръководството на Областното пътно управление бе кметицата на село Присово Малина Попова. Тя призова шефката на ведомството да поеме лична отговорност и дори няколко пъти удари по масата, като в прав текст каза, че вече няма да говори възпитано.

„Заобикаляйте Присово. Пътищата изобщо не се поддържат, сами си режем клоните и ги хвърляме не в канавките, а там, където преди 20 години е имало такива. Не минавайте от тук, защото от 6 – 7 години алармирам, че през селото минава водосток, заради което половината път е пропаднал. Като прибавим и инвазията на тежките камиони, превозващи нерегламентирано дървесина, проблемът става още по-страшен. Не искам писмен отговор, хората са прави да се ядосват, защото плащат данъци, а катастрофите са ежедневие“, заяви още Попова. По думите й не може до село Керека пътят да е отвратителен, а след него – вече в Габровска област, той да светва. Колегата й кмет на Церова кория Христо Кунчев пък прожектира пред депутатите снимков материал с най-проблематичните участъци от третокласната пътна мрежа в областта. Той каза, че Областното пътно управление поддържа над 950 км пътища, по които натовареността понякога е огромна, а това често затруднява движението на Спешна помощ и полицейските автомобили.

„Реалността е лоша, считаме, че бюджетът на ведомството не е достатъчен, на места има нужда от спешна рехабилитация, част от пътищата са корозирали от лошите атмосферни условия, липсват банкети, канавките са затрупани от наноси, а през зимата пътуването от селата до общинските центрове често е невъзможно“, обобщи управникът на Церова кория.

Търновският кмет Даниел Панов заяви, че проблем е недостатъчната техника на Областното пътно управление, а Венцислав Спирдонов настоя ведомството в края на годината да представи разчет как е изхарчило бюджета си.

ОБЩ ПАРЛАМЕНТАРЕН ВЪПРОС ДО МИНИСТЪРА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ТРЕТОКЛАСНАТА ПЪТНА МРЕЖА В ОБЛАСТТА да зададат всички депутати от региона, предложи зам.-председателят на парламента Иван Иванов. Той заяви, че народните представители ще лобират и за по-голям бюджет за региона.

„Няколко пъти съм поставял проблема и пред министър Павлова, която казва, че пари за третокласната пътна мрежа няма. На среща с Петя Каразахова алармирах и за проблем с маркировката, заради което също стават чести пътни инциденти“, коментира още Иванов. Мариана Бояджиева посочи, че заради невключване в програмата за селските райони повечето общини в областта са загубили пари за пътна инфраструктура, но допълни, че по-инициативните градоначалници са включили тази възможност в интегрираните си планове за градско развитие. Депутатът Евгени Стоев се опита да извини шефката на Областното пътно управление, като каза, че през годината тя всъщност заема тази позиция едва от няколко месеца, и призова проблемът да се дискутира след изборите, тъй като заради тях напрежението било повишено.

Освен темата с пътищата новоучреденото Областно сдружение на селските управници постави и още няколко въпроса пред депутатите от областта. Кметовете настояха за промени в Закона за местната администрация, за възможността преки избори да има в села със 100 жители по постоянен адрес, а не както е в момента – с най-малко 350 души. Освен това местните управници настояха за промени в законодателството, които да изяснят статута на кметовете и наместниците, както и за възможността те да могат да налагат глоби за административно нарушение по фиш и с квитанция на символични суми…

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!