9 четения

Сънят може да повлияе върху мъжката плодовитост

Прекалено краткият или прекалено дълъг сън може да повлияе върху мъжката плодовитост, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

„Препоръчителната продължителност на нощния сън е 7-8 часа – заяви ръководителката на изследването Лорън Уайз от Института по обществено здравеопазване към Бостънския университет. – Екипът ни изследва 790 двойки и заключи, че краткият – по-малко от 6 часа, и прекалено дългият – 9 и повече часа, нощен сън намаляват вероятността да се забременее. Използвайки 8-часовия сън като база за сравнение, установихме, че мъжете, които спят по-малко от 6 часа или повече от 9 часа нощем, са с 42 на сто по-малка вероятност да оплодят партньорката си. Обяснението най-вероятно е на хормонално ниво. Експертите по репродуктивно здраве знаят, че тестостеронът е от съществено значение за размножаването и че по-голямата част от ежедневното количество тестостерон се отделя по време на сън от мъжете.“

В рамките на новото изследване всички двойки се опитали да заченат за не повече от 6 менструални цикъла. Двойките отговорили на въпроси за съня им и за евентуални смущения в него. Било констатирано също, че мъжете, които често имат смущения в съня си, е по-малко вероятно да оплодят партньорката си в сравнение с онези, чийто сън е спокоен.

„Не открихме причинно-следствена връзка, но между съня и плодовитостта несъмнено съществува връзка – отбеляза Уайз. – Тя бе налице дори след като бяха взети под внимание възрастта на мъжете и жените, индексът на телесната им маса, честотата на сексуалните им актове и други фактори, за които е известно, че влияят върху плодовитостта. Възможно е лошият сън да допринася за нездравословен начин на живот, намаляване на либидото и секса.“

Резултатите от изследването бяха представени на годишната среща на Американското дружество по репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!