Чаша червено вино на ден може да подпомогне зачеването

Чаша червено вино на ден може да осигури защита на жените срещу често срещан хормонален проблем, който затруднява зачеването, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от Калифорнийския университет са установили, че ресвератролът – естествена съставка във виното, гроздето и дребните безкостилкови плодове, допринася за разрешаването на проблема с хормоналния дисбаланс при жени със синдром на поликистозните яйчници – водеща причина за женско безплодие.

Състоянието се характеризира с производството на по-големи от обичайните количества тестостерон и андроген. Повишените хормонални нива допринасят за нередовни или отсъстващи менструални цикли, натрупване на тегло, прекомерно окосмяване, безплодие и увеличен риск от развитието на диабет.

В продължило три месеца изследване, обхванало 30 жени със синдром на поликистозните яйчници, изследователите са установили, че всекидневният прием на ресвератрол под формата на добавка понижава нивата на тестостерона с 23,1 процента и на дехидроепиандростерон сулфат – друг хормон, който може да се преобразува в тестостерон, с 22 процента. За сравнение – при жените в групата на плацебо понижението е било съответно с 2,9 и 10,5 процента.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *