Градското читалище с обновена сграда за 300 843 лв. след 40 г.

Читалищните служители и гражданите на Полски Тръмбеш получават един от най-хубавите си подаръци за празника на народните будители – една напълно обновена, модерна и отговаряща на съвременните изисквания читалищна сграда. Приключва основният ремонт на НЧ „Отец Паисий 1905”, който е по проект, финансиран от Националния доверителен екофонд, на стойност 300 843 лв. Получените средства от фонда са 85% от стойността на проекта, а останалите 15% – от Община Полски Тръмбеш.

На построената преди 80 години сграда на читалището (1936 г.) е правен основен ремонт и преустройство преди 40 години (1973 – 76 г.), поради което тя вече е амортизирана и генерира големи разходи за топлина и енергия. Основната цел на спечеления от общината проект е осъществяване на мерки за енергийна ефективност, като ремонтът обхваща доставка и монтаж на нова дограма, топлинно изолиране на външните стени, пода и покрива на сградата, осъществяване на енергоспестяваща осветителна система. Изгражда се изцяло нова, иновативна за града отоплителна система на сградата и читалищния салон с повишена ефективност за отопление и вентилация.

Общината осигурява и допълнителни средства извън сумата по проекта за укрепване на покривната конструкция на читалищния салон, подмяна на улуци и обшивка с поцинкована ламарина, шпакловане и боядисване на вътрешни стени и тавани, поставяне на ламелен паркет и укрепване на сцената и оркестрината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.