110 четения

Илия Трайков направи уникален иконостас от русенски варовик

Самоукият творец от Полски Тръмбеш с диплома за фелдшер работи по творбата си 4 години

ИЛИЯ ТРАЙКОВ НАЙ-ПОСЛЕ СБЪДНА ЕДНА ОТ МЕЧТИТЕ СИ И ЗАВЪРШИ УНИКАЛЕН ИКОНОСТАС за частен параклис край морето от русенски варовик. Творбата си той прави четири години, а тя вече е монтирана в параклиса „Свети Николай“, който се намира в нов комплекс край Слънчев бряг на свищовлия и тепърва ще бъде открит.

„Иконостасът е дълъг четири метра и висок 3,20 м. Да го направя, бе моя заветна мечта. Има и 12 кв. м резбована повърхност с различни светци на три нива. Отгоре е св. Николай, после са Дева Мария, Христос и св. Йоан. Има я и Тайната вечеря, и победата над злото. Вложих много усилия, но съм щастлив”, споделя 63-годишният творец, който е самоук художник с диплома на фелдшер. Поръчката за иконостаса получил от бизнесмена, който се оказал свищовлия, но от 40 г. живеел и работел в Германия и се казвал Николай. Трайков всяко лято работи по морето и така двамата се запознали. Иконостасът обаче е направен в ателието му в Полски Тръмбеш. По пазарни цени творбата струва поне 70 000 лева.

Част от иконостаса, вече монтиран в параклиса.
Част от иконостаса, вече монтиран в параклиса.

Илия Трайков е сред малцината у нас, които претворяват библейски сюжети с русенски варовик. Той се занимава с това от много години. Работата по иконостаса е по канон, със 147 детайла и с разрешение на Сливенския владика. „Няма каменен иконостас в православен храм, а този вероятно ще бъде първият в частен параклис. Моят св. Николай е българският образ. Единствените открити у нас икони върху камък са от 1928 г. край Пловдив с образите на светците Петър и Павел”, казва Илия. До момента той е направил 42 икони върху камък с ликовете на различни светци. Прави ги също от русенски варовик, защото материалът трябва да е мек, а за изработката му отиват десетина дни. Техниката се нарича каменна резба.

СРЕД ЛЮБИМИТЕ МУ ЗАНИМАНИЯ Е РИСУВАНЕТО НА ГОЛО ЖЕНСКО ТЯЛО. Обикновено гледа от снимки, но е имал и живи модели. Обича еротиката, тази, която няма общо с порното. Миналия Великден Трайков изненада съгражданите си в Полски Тръмбеш с първата си самостоятелна изложба, която предизвика фурор.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!