136 четения

Култът към св. Димитър Солунски има исторически корени в областта

Две църкви във В. Търново и Арбанаси са посветени на светеца

КУЛТЪТ КЪМ СВЕТЦИТЕ ВОЙНИ ПРЕЗ ЕПОХАТА НА ОСМАНСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО СТАВА ОСОБЕНО ЯРКО ИЗРАЗЕН. Затова и почти 30% от църквите в областта ни са посветени на св. Георги или св. Димитър. „А свети Димитър пък е с много дълбоки исторически корени, затова и на него са посветени две от особено значимите църкви в областта. Едната е във Велико Търново, тя е и най-старата, свързана с въстанието на Асен и Петър, и затова с особено присъствие в града ни, много по-важна дори от „Св. 40 мъченици“. А другата е в Арбанаси – стара и непозната“, казва археологът проф. Хитко Вачев, който е основният проучвател на храма в Арбанаси. Там никога не е имало тържества на този ден, въпреки че църквата някога е била митрополитска резиденция. Сега храмът е изобщо затворен за посещения, защото реставрацията още не е завършила.

„Всъщност е първата митрополитска резиденция. След завладяването на Търново от турците и последвалите действия на гръцката православна църква Търновската патриаршия е понижена в ранг на митрополия. Резиденцията на търновските митрополити от началото на 15 в. е в Търново и е в „Св. апостоли Петър и Павел“. Два века е било така, докато не се разразяват драматичните събития около първото търновско въстание от 1598 г. Начело на въстанието е Търновският митрополит Дионисий Рали. Въстанието обаче се проваля и официалните турски власти вече не гледат с добро око на висшето православно духовенство. Така митрополитите решават да изместят резиденцията от Търново в Арбанаси“, разказва проф. Вачев и припомня, че в онези години Арбанаси е населено само с християни и хората са се ползвали с особен статут, били са свободни граждани с изключителни права.

Приемникът на Дионисий Рали митрополит Гавраил става инициатор на преместването на резиденцията. Той избира малката църква „Св. Георги“, която след това преустроява и разширява. Разширението е посветено на свети Димитър и от този момент и до днес църквата се нарича „Св. Димитър.

„СВ. ДИМИТЪР“ Е НАЙ-СТАРАТА ОТ ПЕТТЕ ЦЪРКВИ В АРБАНАСИ. ПОСТРОЕНА Е ПРЕЗ 1621 Г. В същата година са завършени и стенописите на църквата. По стил, колорит и рисунък те се нареждат сред водещите художествени достижения на късносредновековната монументална живопис. Уникално за църковното изкуство на Балканите е разполагането на Древо Йесеево върху източната стена. Към най-добрите образци на живописта от XVII в. принадлежи и изображението на темата за Страшния съд. Иконографската му формула следва традицията на късновизантийското изобразително изкуство. А през 1850 г. в този храм е извършен изборът на викариен епископ на Търновската митрополия, казва още проф. Вачев.

Той е работил на обекта от 1993 г. заедно с Илиян Петракиев. Една от основните задачи на проф. Вачев, когато изобщо започвал да се занимава с тази църква, била да установи какво точно е представлявало село Арбанаси. Сред най-интересните находки от този обект остават златни пръстени – печати от Османската епоха с хералдика, която доказва, че техните притежатели са били аристократи, оловна пластина с кирилски надпис, която има аналог само с пластина, намерена в Германия в гроб на монахиня от IX век. Погребения със сърма, сребърни пръстени с позлата, обеци, много аксесоари за дрехи и още повече керамика са влезли в лабораториите на музея от тези разкопки.

„ГОЛЯМАТА ЦЪРКВА, ПОСВЕТЕНА НА СВЕТЕЦА, КОЙТО СПАСЯВА БЪЛГАРИТЕ, ОБАЧЕ СИ ОСТАВА ТАЗИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Според легендата иконата на свети Димитър напуснала Солун и намерила покой в Търново. Но да оставим легендата, всъщност църквата „Св. Димитър Солунски” е по-важна за града ни от „Св. 40 мъченици”, защото името на Търново става популярно след въстанието от 1185 г. и с тази църква“, допълва археологът.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *