Маймуните правят каменни сечива като предшествениците на човека

Наблюдение върху маймуни показва, че хората не са единствените същества, които притежават способността да изработват остри каменни сечива, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

За целите на настоящото проучване специалисти от Оксфордския университет са наблюдавали капуцини, обитаващи резерват в Бразилия.

Изследователите са установили, че маймуните умишлено удрят камъни един в друг. В резултат на действията си те несъзнателно „изработват“ остри каменни късчета, подобни на тези, които ранните хоминиди са правили и използвали с цел. Досега се смяташе, че единствено предшествениците на човека притежават умението да изработват остри сечива.

За разлика от ранните хоминиди, които са намирали приложение на изработените сечива, капуцините не ги използват. Различни изследвания показват, че маймуните удрят камъни един в друг, за да плашат натрапници или за да търсят хранителни вещества.

В нито един момент от наблюденията в настоящото изследване капуцините не са използвали острите каменни късчета за рязане.

Резултатите от проучването поставят археолозите „нащрек“ – изхождайки от тях, специалистите вече не могат да допускат, че зад подобни находки стоят единствено ранни хоминиди.

„На фундаментално ниво – ако се вгледате в каменно острие, направено от човек или капуцин, няма да откриете разлика. Откритието поставя важни въпроси за това какво ниво на сложна познавателна способност е необходимо, за да се изработи усъвършенствано режещо острие“, казва ръководителят на изследването Томас Профит, цитиран от в. „Гардиън“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.