15 четения

Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на „Реформаторския блок”: „Призовавам всички десни да подкрепим Трайчо Трайков и да останем единни в „Реформаторския блок”

 • Г-н Зеленогорски, какви са аргументите за това, че автентичният десен кандидат-президент е Трайчо Трайков?
 • Г-н Трайков заедно с кандидата за вицепрезидент ген. Събев имат преди всичко голям морал. За мен в политиката това да имаш висок морал и нравствени ценности, е нещо изключително важно. Успоредно с това те са съвършени професионалисти, доказани демократи и евроатлантици. Най-важното за нас е да бъде избран президент евроатлантик, защото България е направила своя цивилизационен избор и той е ЕС и НАТО и защото след толкова години от началото на новата българска демокрация още има сили, които се опитват да обърнат кораба. А защо Трайков е десният? „Реформаторският блок” е истинската десница, а и бих казал, че кандидатът на ГЕРБ г-жа Цачева всеки ден ни убеждава, че именно Трайчо Трайков е истинският десен кандидат. Няма как да стоя спокоен, когато кандидатът на ГЕРБ казва, че човешките права не са над някаква политическа целесъобразност. За един десен човек човешките права са над всичко и естествено, ние отстояваме и ще отстояваме до край този принцип и тази максима. От друга страна, тези бракосъчетания по отношение на Русия, които се случиха между г-жа Цачева и ген. Радев по време на дебата са изумителни. За един човек, който е направил своя избор и за него е важна западната цивилизация, да говорим за това, че някой може да нападне и да отнеме територия от друга държава, и ние да стоим безучастни и да искаме сваляне на санкциите, просто е абсурдно. Така че ден след ден аз съм убеден, а и нашите партийни ядра са убедени, сега въпросът е и обществото да се убеди, че настина Трайчо Трайков е автентичният десен кандидат. И той, както и кандидатът за вицепрезидент на „Реформаторския блок” ген. Събев, който е работил като първия български представител в НАТО.
 • Има ли сили г-н Трайков да стигне до балотаж?
 • Ние работим за това, но ежедневно се случват всякакви неща. Ето, ДОСТ подкрепиха ГЕРБ, а ДПС – Орешарски. Виждате, че предизборната кампания се води в тежка и сложна среда, а и международната ситуация не е нормална и не е спокойна. С тази миграционна криза с бежанците, с това, че в България в момента се чува този, който вика най-силно и който се бие в гърдите, че той „защитава“ нацията, някак си нашият глас не се чува още достатъчно. Ние сме, бих казал, доста по-умерени в тона си, интелигентни, възпитани, разчитаме, че човек ще се спре и ще чуе, не разчитаме на крясъци. Така че средата е много сложна. Ние ще направим всичко възможно да минем колкото е възможно по-напред и преди всичко да оползотворим потенциала на „Реформаторския блок” – не само от твърдите ядра, но и периферията, която искаме да изградим. За нас е изключително важно младите хора да разберат, че истинският избор е Трайчо Трайков, защото той е един успял млад човек. И то успял не само в България, но и в страни, към които всички се стремим.
 • Какво ще се случи с „Реформаторския блок” след тези избори?
 • Искрено се надавам, че тези президентски избори ще разгърнат потенциала на „Реформаторския блок”, че той ще остане единен. Като човек с богат опит, който е видял и опита за убийството на СДС и голямото разцепление, който е минал и през съсипването на „Синята коалиция”, смятам, че да се спъваме трети път в един и същ камък, за да се проснем по очи – това не е присъщо за интелигентния десен избирател. В този смисъл абсолютно безспорно е, че политическите сили, които са част от „Реформаторския блок” по отношение на евроатлантическата си ориентация, нямат никакво разделение. По отношение на основополагащи принципи също. От там насетне е въпрос на това каква е целта ни и как да стигнем до нея. Дали чрез радикално опозиционно действие, или чрез участие във властта. Бих казал, че вероятно времето ще покаже кой е прав, но уверявам ви, след „Реформаторския блок” няма да има нищо. Призовавам всички десни хора да работят активно за кандидатурата на г-н Трайков и ген. Събев и с номер седем да гласуват на изборите. И разбира се, да останем единни, защото България има нужда от „Реформаторския блок”, макар и със своите несъвършенства и понякога по-остри дискусии.

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на „Реформаторския блок”: „Призовавам всички десни да подкрепим Трайчо Трайков и да останем единни в „Реформаторския блок”

 • 26.10.2016 в 13:42
  Permalink

  За какъв морал ми говори човек, който в провинцията критикува властта, а пред Борисов е блюдолизец ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!