91 четения

Новите българи. Англичанин изхвърля боклука и облагородява улица в Раданово

56-годишният строител Майкъл Джон Смит и съпругата му Мери дошли преди 4 г., след като продали имот в Испания

„Ние, от цялата улица 34, искаме да благодарим от сърце и душа на Майкъл, който почиства и изхвърля боклуците за своя сметка и ни помага по всякакъв начин“, позвъни на редакционния телефон 77-годишната Пенка Михайлова, която цял живот е била учител и директор на детската градина в Раданово. Съседът косял, събирал боклуците и ги извозвал, направил тротоар и не е далеч от мисълта да запълни с няколко колички трошляк калните дупки по тази улица. Освен това Майкъл почиствал и изрязаните клони от дърветата, след като минавали от енергото да правят профилактика и ремонти.

НА ГОСТИ В УЮТНИЯ ДОМ НА ДЪРВОДЕЛЕЦ И СОЦИАЛЕН РАБОТНИК

ГОСТУВАХМЕ В ДОМА НА СЕМЕЙСТВО МЕРИ И МАЙКЪЛ ДЖОН СМИТ, за да питаме защо облагородяват селската улица. Оказа се, че те правят и други добрини – дават дрехи на махалата и

Слави Даскала, баба Величка и Майкъл.
Слави Даскала, баба Величка и Майкъл.

са подарили всичките си стари мебели още при идването си у нас. Преди четири години съпрузите, за които това е втори брак, харесали стара къща в Раданово, рекламирана в сайт. Отдавна искали да живеят в България и да напуснат Манчестър. Той е майстор дърводелец, а тя е социален работник. Мери ходи на работа и сега няколко месеца в годината в Лондон и се грижи за възрастни хора, после се връща. Нито тя, нито Майкъл са пенсионери, а той казва, че откакто е дошъл в Раданово, не е ходил в Англия и не смята да го прави, защото тук много му харесва. И двамата имат по две деца от предишните си бракове, неговите са военни с висок чин. Дъщерята на Мери пък е банкер в британската столица на висока длъжност. Освен това 61-годишната жена е и баба, но засега никой от близките им не е идвал в България.

ТЕ СА УСПЕЛИ ДА ПРЕВЪРНАТ СТАРАТА КЪЩА В УЮТЕН ДОМ С ПРЕКРАСНА ГРАДИНА с фонтан. Имат три котки и градина, на която има табела „Градината на Мери“. Освен с градинарство Мери се занимава и с правенето на сладка. А на дърветата в двора им има малки къщички за птички. На въпроса защо чисти боклука от улицата, Майкъл отговаря така: „Много хора, много боклук. Искам всичко да е чисто и заради това го правя, не ми тежи. Не ми тежи и да работя, защото всичко си правя сам, без мебели. Имахме имот в Испания, който продадохме, за да се заселим в Раданово. Аз от тук няма да мръдна“. Майкъл вече разбира някои думи от българския и дори може да чете вестникарски заглавия. Той познавал арестувания за убийството

Дворът на Мери и Майкъл.
Дворът на Мери и Майкъл.

на Норма техен сънародник Лий Шийптуон и казва, че не бил добър човек. Бил завлякъл много хора с пари, но такива като него били рядкост в общността на британците.

На тази улица живеят 22-ма души. Сред благодарните на англичанина са и Слави Славов – Даскала и съседката му Величка Георгиева. Слави е на 85 години и 42 години е бил даскал, откъдето е останал и прякорът му. Даскала, баба Величка и баба Пенка имат обаче друга болка, за която Майкъл няма как да помогне.

„Ей там е старото гробище, там е гробът на дядо ми, но постоянно влизат коне и други животни, които газят наред. И аз понякога водя овцете си да пасат, но ги вардя да не газят”, казва Слави

Баба Пенка, която ни повика да благодари на чужденеца.
Баба Пенка, която ни повика да благодари на чужденеца.

Даскала. Старото гробище наистина тъне в бурени и има няколко паметни плочи. Тепърва ще се проучи обаче дали по кадастър се води все още гробищен парк и какъв е редът за тленните останки на това място, пое ангажимент пред обитателите на ул. 34 общинският съветник д-р Емил Енчев, който е и джипито на селото.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Новите българи. Англичанин изхвърля боклука и облагородява улица в Раданово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!