Паяците могат да настройват своите паяжини

Паяците са способни да настройват опъна на своите паяжини, така че да получат по-добри вибрации и детайлна информация за случващото се около тях, установи изследване, цитирано от агенция Ройтерс.

По този начин тези насекоми по-добре локализират и идентифицират както плячката, така и потенциалните партньори. По същия начин както звуковете се разпространяват по опънатата струна на китара, така и нишката на паяжината предава вибрациите с различна честота, давайки ценна информация на паяка.

Тези трептения са изключително важни за този вид. Те се използват както при залавянето на плячката, така и при ухажването на партньора. Много от самците генерират специфични „музикални схеми“, от които женската може да разбере дали става дума за мъжки ухажор, дали е от същия вид и да предаде, че е склонна да се съеши с него.

Паяците използват вибрации и за да установят какво е общото състояние на тяхната паяжина. Изследването е дело на учени от Оксфордския университет в сътрудничество с техни колеги от университета „Карлос Трети“ в Мадрид. Те изследвали представители на вида Araneus diadematus, като им изпращали определени импулси в паяжините. Екипите използвали лазери, за да измерят вибрациите, разпространяващи се по паяжините. Учените проучили как паяците променят опъна и твърдостта на своите паяжини, като по този начин контролират по-добре достигащите до тях трептения.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.