190 четения

Скандално. Шест месеца читалището в Стрелец с катинари заради люта селска вражда

Секретарят Пепа Дряновска: “Обвиняват ме в присвояване“ * Кметицата Райна Цветкова: „Къде са субсидията и парите от рентата?“

ПОЛОВИН ГОДИНА ЧИТАЛИЩЕТО В СТРЕЛЕЦ Е С КАТИНАРИ НА ВРАТИТЕ и в него не може да се влиза. Причината е люта селска вражда между секретаря Пепа Дряновска и пенсионерския клуб, зад който стои кметицата Райна Цветкова. Двете страни пишат взаимни обвинения до полицията и прокуратурата в Горна Оряховица и в момента тече разследване. Официално едва в края на август дознател иззема документацията, печата и ключовете от читалището и ги предава с протокол за отговорно пазене на кметицата, макар по случая да е образувана преписка още на 11 април т. г. Културната институция продължава да е с катинари до приключване на разследването. През това време за никого не ясно кой управлява Народно читалище „Заря 1900“, което вече е на 116 години. Всички селски изяви се правят в пенсионерския клуб. Той се издържа от членски внос, а читалището получава годишна субсидия от държавата от около 6000 лева. Освен това има и 50 дка ниви , които дава под аренда .

Кметска фенгрупа си избира ново ръководство

ДА РАЗКАЖЕМ ЗА КОНФЛИКТА И КАК ЕДНО ЧИТАЛИЩЕ В 21 ВЕК Е ПОД КЛЮЧ, ни извикаха Пепа Дряновска и председателят Йордан Дянков. Те заедно с членовете на настоятелството М. Острева и Д. Йорданова потърсиха „Борба“, за да се оплачат от своеволия в селото, които са довели до скандалното заключване с катинари на читалището. Конфликтът

Иван Гайдарджиев и Ангел Луканов в пенсионерския клуб.
Иван Гайдарджиев и Ангел Луканов в пенсионерския клуб.

ескалирал при отчетно-изборно събрание на 9 април. Тогава фен група на кметицата избрала ново читалищно ръководство. При скандални публични обвинения срещу Дряновска протекло това събрание, което довело до заключване на сградата, където има салон, библиотека с над 6000 тона. Достъпът на секретарката пък бил отрязан, въпреки че тя нямало как да бъде сменена , защото е на трудов договор, а не на изборна длъжност. Според авторите на писмото събранието нямало кворум и било нелегитимно и е само една хулиганска проява. Заради това авторите на изложението още тогава сезирали полицията.

НА МЯСТО В СЕЛОТО НИ ЧАКАШЕ САМО ДРЯНОВСКА, КОЯТО СЕ ОКАЗА МЛАДА ПЕНСИОНЕРКА с 240 лв. пенсия и заплата от 440 лв. като секретар на читалището. Председателят Йордан Дянков бе в София тези дни, но с него говорихме по телефона. Той се оказа бивш полковник от ДАНС и се смята за бивш председател. Според него става въпрос за завист и злоба, а Дряновска не била присвоявала никакви пари.

„Аз вече давах обяснения пред полицията. Другата група ни обвини, че не сме правили търг за нивите на читалището, но читалищата не правят търгове. Не знам за движението на парите от рента и субсидиите, с това се занимава секретарят“, бе лаконичен Дянков.

ПЕПА ДРЯНОВСКА НЕ Е ПРИТЕСНЕНА ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО И ЗАЯВЯВА, ЧЕ НЯМА присвоена нито една стотинка. Притеснена е, че са взети документите, печатът, протоколната книга. Според нея целият срамен конфликт се дължи на факта, че тя била на заплата като секретар и библиотекар. Щяла и сама да напусне, като излезе в пенсия, но другите направили всичко, за да има скандал и разследване срещу нея.

„Дала съм обяснения, дала съм документи, въпросните пари са дадени за ремонти, за читалищна дейност. Последната рента внесох в банката, има около 500 лева, но не помня наизуст“, заяви още Дряновска. Тя допълва, че е секретар от 2006 г., но един ден не била отишла с желание на работа!

И за да се защити, тя и Дянков също са написали жалба до прокуратурата в Горна Оряховица. Според районния прокурор Даниела Харитонова има образувано дознание срещу неизвестен извършител за присвоени читалищни вещи, но по разследването се работи. Впрочем последната жалба на Дряновска и Дянков от шести октомври е пратена и до кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Вчера обаче той научи от нас за това и за факта, че едно селско читалище в неговата община е с катинар вече половин година.

Пенсионерският клуб държи културния фронт

ТОЗИ ДЕН КМЕТИЦАТА НА СЕЛОТО РАЙНА ЦВЕТКОВА БЕШЕ В БОЛНИЦА СЪС СЪПРУГА СИ, КОЙТО получил инсулт. По телефона тя обаче заяви: “Катинарите бяха четири! Ние искаме да знаем къде са парите от рентата и субсидията, защо няма дейност това читалище, защото пенсионерският клуб единствен прави нещо, а неговата дейност се отчита като читалищна. И ние сме дали жалби в полицията и чакаме. Така повече не може в това село!“.

В пенсионерския клуб „Нов век“ намираме другата група или поне част от нея – домакина Иван Гайдарджиев, новата председателка Калинка Енева, жена на попа, и избрания на скандалното априлско събрание председател на читалището Ангел Луканов. В опушеното помещение току-що бе свършила репетицията за единствената група самодейци в селото за Димитровден. Тези дни пак тук правили прочутия празник на захарната метла и дошли 14 групи от околността.

Иван Гайдарджиев се оказа и първият демократичен кмет на Стрелец. Сега е на 60 г. и е домакин на пенсионерския клуб. Казва, че по време на неговото кметуване е правен ремонт на читалището и след това – нищо. Клубът поддържал 120 членове, а читалището имало около 50. „Пепа Дряновска има претенции, но вижте бурените, това читалище няма дори тоалетна, защото я затвориха, никога тя като секретар не ни е помогнала финансово с каквото и да е. Като правихме заря тази година, й поисках 30 лева, но тя дори това не даде. Преди да стане секретар, не сме имали никакви конфликти“, казва домакинът.

АНГЕЛ ЛУКАНОВ Е ИЗБРАН НА ОНОВА АПРИЛСКО СЪБРАНИЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЧИТАЛИЩЕТО, но новото ръководство още не е регистрирано в съда, защото няма печат и легитимация заради прокурорското разследване. Мъжът е на 58 г. и работи като охрана към кметството, назад в годините също е бил председател на това читалище.

„Бях председател на читалището и се застъпахме с Пепа Дряновска, но аз си дадох оставката, защото й казах, че в затвора с нея няма да ходя. Още тогава я хванах, че ме подписва, пуска си командировки без нищо. Нейните думи винаги са били, че няма пари. Отчита дейност на читалището с това, което върши пенсионерският клуб!“, заяви пред репортерския касетофон Луканов.

Новата председателка на пенсионерския клуб Калинка Енева не бе по-ласкава спрямо Дряновска. Тя твърди, че читалището няма нито един състав и нито една проява, но редовно отчита пред общината дейност. В същото време единствената певческа група от осем жени няма дори носии поради липса на пари. „Щом е за селото, хората ходят на мероприятия и не питат за пари, но не може да получаваш пари на чужд гръб“, заяви още попадията, която едва се движи с бастуни.

И ТАКА – В СТРЕЛЕЦ ЖИВЕЯТ ОКОЛО ДВЕСТА ДУШИ. В СЕЛОТО ОТДАВНА НЯМА училище и детска градина. Хората са разделени на две заради текущия конфликт. Вместо да бъде потушен, община, полиция и прокуратура половин година са оставили единствената културна институция да стои с катинари, а враждата да добива все по-сериозни размери. Ние умишлено спестихме много от взаимните хули и обиди. Защото това няма да помогне никому…

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!