18 четения

Георги Първанов, президент на страната в мандат 2002 – 2012 г., лидер на АБВ: „Ивайло Калфин ще е най-добрият социален президент, който сме имали!“

  • Г-н Първанов, кои са трите неща, които непременно ще направи кандидат-президентът Ивайло Калфин, ако спечели изборите?
  • Доколкото най-големите предизвикателства сега са във външен план, наистина ние трябва да върнем балансирания характер на външната ни политика, трябва да върнем авторитета на българската дипломация в Брюксел. Да се чува гласът ни, това да е външна политика, която създава възможности за българската икономика, какъвто е случаят с Русия, т.е. това налага да рестартираме отношенията си с Руската федерация, трябва да върнем позицията си и на лидер на Балканите. Във вътрешен план много важно е президентът да бъде отворен към всички политически партии, да върне онзи климат на спокойствие и конструктивизъм, който имаше, когато ние работихме с премиера Сакскобургготски и който е основно условие за развитието на икономиката и социалната политика. И трето, което смятам за особено важно, е президентът да бъде социално ангажиран. Знаете, че навремето отстоявахме тази политика, а Ивайло Калфин го може по-добре и от мен и съм сигурен, че той ще бъде социалният президент в най-голяма степен.
  • Несъмнено във външнополитически план най-горещата тема за нас е тази за бежанците. Позицията на АБВ по нея?
  • Г-н Калфин много точно и убедително изказа позицията на АБВ по този проблем. Да, добре е да строим ограда, категорично ние бяхме и за това да бъдат изпратени военни части в подкрепа на Гранична полиция. Генерал Михо Михов беше двигател на тази промяна в закона, но освен това г-н Калфин каза нещо особено важно – да търсим корена, да решаваме проблема на място. За какво става дума – Европа е основният донор на Афганистан. Афганците са 80% от емигрантите, това не са сирийски бежанци, а огромната част са афганци и Европа трябва да удари по масата, да накара правителството на Афганистан да успее да удържи напора на тези хора или да ги пренасочи в друга посока, за нас това е основната част от решението. Другите неща са също важни, но те имат спомагателен характер.
  • А дали на следващия президент ще му се наложи да работи със служебен кабинет?
  • Всеки президент трябва да има във вътрешния си джоб списък на служебно правителство. И аз съм бил така, но съм работил за това да няма правителствена и парламентарна криза. И не е гордост, че някой е правил служебен кабинет. Гордост е, ако той е успял да предотврати кризата. Борисов трябва да разбере, че решението на проблема не е в предислокацията, в нова конфигурация на парламентарната подкрепа на мнозинството – ще изгони реформаторите, ще вземе по-плътно патриотите… Не, ключът е в добрата управленска политика. Ако това правителство управлява добре, то може и да оцелее до края на мандата си. Ако ли не, то ще си отиде, дори и да успее да излъже 200 депутати. Ние всъщност за това си и тръгнахме, защото видяхме, че правителството не работи добре и че наистина е нужна промяна.
  • Нямате ли усещането, че БСП ви приплъзна да излезете от правителството уж заради единна кандидатпрезидентска кандидатура. АБВ наистина напусна кабинета, но левицата няма общ кандидат, а АБВ в крайна сметка може да остане по-малкият фактор в лявото пространство?
  • Ние започнахме дискусията за излизане от кабинета още януари месец, когато нямаше никаква перспектива за единна лява кандидатура и никой не знаеше какво ще стане с БСП. Но да, ние наистина бяхме излъгани, подлостта на „Позитано“, на кръга на г-жа Нинова е много голяма, но ние така или иначе щяхме да бъдем извън кабинета поради това, че е слаб и вреден за държавата. А от тук нататък „който се смее последен, той най-добре се смее”. Надявам се само да не е Цветанов този, който ще се усмихва ехидно зад ъгъла. Във всеки случай това, което стана, беше нещо много вредно не само за левицата, но и за опозицията и ще трябват много усилия, за да се възстанови климатът на доверие между формациите вляво. А идва балотаж и какъвто и да е той, някой трябва да мисли какво се случва, каква ще е там предислокацията.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!