7 четения

Екоексперти проверяват изпълнението на проектите от кампанията „За чиста околна среда“

Експерти на Регионалната екоинспекция във Велико Търново започнаха проверки за изпълнението на проекти, получили финансиране в конкурса „Обичам природата – и аз участвам” 2016, който се провежда в рамките на националната кампания „За чиста околна среда – 2016 г.“. Те се изпълняват от общини и кметства, детски градини и училища. Финансирането е до 10 000 лв. за местните власти и до 5000 лв. – за учебните заведения.

Вече е прието изпълнението на проекти в общините Полски Тръмбеш, Горна Оряховица и Павликени. Кметството в село Раданово отчита проект на ЦДГ „Първи юни“ с подмяна на детските уреди в двора, поставяне на кошове за отпадъци и озеленяване. Община Горна Оряховица е организирала изпълнението на проекти в селата Стрелец и Горски Горен Тръмбеш – монтирани са беседки, пейки, кошчета, детски съоръжения, извършено е залесяване. С доброволен труд са почистени замърсени площи, засадени са храсти и фиданки.

ЦДГ „Слънчице“ от село Върбица е изразходила средствата по проекта за цветна ограда, детски маси и пейки, кошчета за отпадъци и учебни материали и пособия. ЦДГ „Райна Княгиня“ в село Недaн е закупила детски съоръжения, пейки, растителност за алпинеум и учебни пособия.

Срокът за изпълнение на дейностите по финансираните проекти е 30 октомври – за училища и детски градини, и 31 ноември – за общини и кметства. Проверките на РИОСВ – Велико Търново, продължават. От инспекцията уточниха, че общо 31 проекта на 15 общини и кметства, 6 училища и 10 детски градини от Великотърновска и Габровска област са получили финансиране в рамките на националната кампания „За чиста околна среда”.

В. БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!