Ирак е на първо място в света по щедрост към непознати

Въпреки че страната им е раздирана от гражданска война, иракчаните са най-щедрите хора в света по отношение на непознати в нужда, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от глобално проучване.
Проучването е осъществено от фондация Charitable Aid със седалище в Лондон. Организацията е използвала данни от анкета на Галъп за благотворителността през 2015 г., обхванала 140 страни.
За първи път от 2010 г., когато фондацията започва да прави годишното проучване, над 50 процента от жителите на въпросните страни са съобщили, че са помагали на непознати. Най-щедри се оказват обитателите на държави, засегнати от военни конфликти или бедствия.
Проучването показва, че 81 процента от жителите на Ирак през изминалия месец са помогнали на изпаднал в нужда човек, когото не познават. Въпреки собствените си проблеми, страната за втора поредна година заема първото място по щедрост към непознати. На второ и трето място са други две страни с вътрешни конфликти – Либия и Ирак.
По отношение на дарения за благотворителност първенец отново е Мианма. Според проучването 90 процента от жителите й са дарили средства за благотворителни цели през изминалия месец.
Според индекса на организацията, отчитащ благотворителното поведение на хората – колко често те даряват пари, извършват доброволческа дейност и помагат на непознати, по общ показател за щедрост след Мианма се нареждат САЩ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.