5 четения

„Мона Лиза“ е изследвана с най-големи подробности във формат 8K

Първите изображения с 8K резолюция на „Джокондата“, Венера Милоска и други 7 шедьовъра, изложени в Лувъра, бяха представени от японската телевизия NHK, която е пионер в тази технология, предаде Франс прес.
NHK тества в свой документален филм формат, който е 16 пъти по-прецизен в сравнение с Full HD резолюцията и е от порядъка на 32 милиона пиксела.
8K резолюцията разкрива най-дискретни детайли в картината „Плетачката на дантели“ от Йоханес Вермер и позволява да се фокусира вниманието върху малките фигури на персонажи в картината „Девата и канцлер Ролин“ от Ян Ван Ейк.
Японският снимачен екип е използвал тежка камера, която снима във формат 8K. Снимките са направени в периоди от деня, когато в Лувъра няма посетители.
Филмът с времетраене 59 минути е озаглавен „Лувърът: Вечната красота“ и е планирано да бъде излъчен от NHK следващия месец.
Лувърът, който е копродуцент на филма, първоначално помогнал на снимачния екип да подбере картините, които ще бъдат заснети заради технологичния експеримент. Впоследствие обаче бързо си дал сметка, че изображенията ще са от полза за бъдещи изследвания и ще допринесат за представянето на въпросните творби пред широката публика.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!