85 четения

Нова болница правят с парите от „Кауфланд“, държавата налива 10 млн. лв. и в 7 спешни центъра

Вече има идеен проект за разширението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

ВЕЧЕ Е ИЗГОТВЕН ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА РАЗШИРЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ и прехвърлянето на старата й база, стана ясно вчера. Автор на разработката е арх. Николай Георгиев. Изграждането на практически новото болнично крило се финансира с получените над 6 млн. лв. от сделките с „Кауфланд“ и топлоцентралата на лечебницата, собствени средства от икономии, както и от държавата. „Имаме визия за новата болница, която ще се прави, тя ще е с топла връзка със съществуващата сграда. Базата се нуждае от обновление, а колегите и пациентите – от по-добри условия“, коментира директорът д-р Стефан Филев и допълни, че областната болница, за разлика от доста други в страната, е с положителни финансови резултати и кредитен рейтинг. Почти с 30 на сто ще се увеличи обемът на здравното заведение с новата застройка. Тук трябва да се преместят родилното, ортопедията, неонатологията и всичко останало от Стара болница. Предвидена е и нова организация на движението, подходи и паркинги. Местата за паркиране, които в момента не достигат нито за посетителите, нито за персонала, се обособяват в нова, по-просторна зона в източната част на целия комплекс.

В региона се правят и 7 спешни центъра, информира кметът на Велико Търново Даниел Панов. Най-големият и централен ще е във Велико Търново. Такива ще има още в Елена, Стражица, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Свищов и Павликени. Местният ще е разположен в областната болница, а средствата за създаването и оборудването им ще са изцяло от държавата и Брюксел. Финансовата макрорамка е поне за 10 млн. лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

7 коментара за “Нова болница правят с парите от „Кауфланд“, държавата налива 10 млн. лв. и в 7 спешни центъра

 • 27.10.2016 в 14:26
  Permalink

  И пак нито дума, какво се случва с терените и сградният фонд на Стара болница след преместването на отделенията в новата…темата явно е табу ..

  Отговор
  • 27.10.2016 в 19:07
   Permalink

   Терените на „Старата болница“ евентуално ще бъдат продадени и застроени с жилища и друг такъв тип сгради…все пак са в центъра…

   Отговор
  • 27.10.2016 в 19:38
   Permalink

   Сигурно още не са се разбрали кой, колко ще вземе от Старата болница. Все пак е апетитен парцел в идеалния център.

   Отговор
  • 27.10.2016 в 22:21
   Permalink

   Ще се отдават под наем за частни
   болници или клиники.

   Отговор
  • 02.11.2016 в 2:49
   Permalink

   Temata ne e taboo, nekadurni sa zhirnalyata ot Borba, i neinformirani…

   Отговор
 • 28.10.2016 в 8:08
  Permalink

  Нали всичките 8 милиона щяха да бъдат за построяване на НОВА БОЛНИЦА, не да се достроява ново крило на вече тази болница и то само с 6 милиона? А къде отиват останалите? За 2 милиона може да се построи новото крило и останалите да се вложат в реставрация на цялата болница и нова апаратура, по-добро спешно отделение… Защото съжалявам, но хората умират пред спешното чакайки някой да ги обслужи…. бахти пак въртят шмекери тия нагледци

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!