69 четения

Рекорден иск. Орлин Тодоров заведе дело срещу прокуратурата за… 500 000 лева

Бившият антимафиот N 1 във В. Търново получи от съда само 3 г. условно, повечето обвинения бяха свалени

БИВШИЯТ ШЕФ НА АНТИМАФИОТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е завел дело срещу прокуратурата за 500 000 лева, научи „Борба“. Исковата молба до Великотърновския окръжен съд е входирана вчера по закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани. Орлин Тодоров иска от държавното обвинение грандиозната сума, защото по време на мегаделото срещу него повечето от обвиненията бяха свалени, но той е претърпял морални и материални вреди.

ПРЕЗ ЯНУАРИ 2016 Г. Орлин Тодоров се отказа от дело пред ВКС, защото му дошло до гуша да иска оправдателна присъда, и си остана с 3 г. условно. От върховните съдии той искаше да бъде напълно оправдан за изнасяне на секретна информация и тайни от МВР към бизнеса. „Писна ми, дойде ми до гуша! Заради това се отказах да водя повече съдебни битки”, заяви тогава бившият полицай. 47-годишният мъж от Горна Оряховица в момента работел в търновската фирма „Лактима“.

ТАКА ВЪПРЕКИ ИЗЯВЛЕНИЯТА, ЧЕ Е НЕВИНЕН И ЩЕ СЕ БОРИ ДА ГО ДОКАЖЕ ДОКРАЙ, Тодоров вече си остава с 3 г. условна присъда с петгодишен изпитателен срок, като наказанието вече е влязло в сила. То бе постановено през лятото на 2015 г. от Апелативния съд във Варна, след като магистратите в старата столица от тази инстанция си дадоха отводи. Година по-рано Окръжният съд отреди за Орлин Тодоров една година условно и 2000 лв. след шумния процес срещу него. Прокуратурата тогава му поиска 8 години затвор, но явно не успя да се пребори.

С отказа си от по-нататъшни дела бившият полицай всъщност се призна за виновен за извършено престъпление в периода 24.08.2010 г. – 19.01.2011 г. във Велико Търново. То е използване на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, по четири досъдебни производства. Името на Орлин Тодоров бе замесено в две от делата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според съдебната статистика почти винаги Темида уважава искове срещу прокуратурата на лица, които са били или обвинени, или в ареста, или съдени и оправдани. Дело за такава колосална сума от половин милион срещу държавното обвинение във Велико Търново обаче тръгва за пръв път.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Рекорден иск. Орлин Тодоров заведе дело срещу прокуратурата за… 500 000 лева

 • 27.10.2016 в 21:35
  Permalink

  Стига сте занимавали хората с такива като този „мишок“ о.тодоров, какъв антимафиот беше този, срам и позор за тези които го сложиха на тази длъжност, че и за директор се гласеше некадърника. Една кражба не можеше да разкрие, при залавяне на бандити от полицаи, забравяше да прати подкрепление тъпанара му с тъпанар. Абсолютен некадърник, интригант №1, пък какви жалби пишеше против мъртвия вече Началник на РПУ Г.Оряховица, за да стане той началник. Дадоха му малко власт и видяхме какво стана.

  Отговор
 • 27.10.2016 в 21:36
  Permalink

  Не занимавайте хората с това измислено лице, пресиления антимафиот, грешка на тези които го сложиха на тази длъжност, той една кражба не можеше да разкрие. Е беше №1 да създавма интриги, да пише жалби против колеги с измислени от него истории, че за директор се гласеше. Лакомник

  Отговор
 • 27.10.2016 в 21:42
  Permalink

  Нели Сукова стига си занимавала хората с това твое приятелче, остана да напишеш в колко си ляга, какво яде и с кого спи. Да се радва, че успя да вземе неполагаемите му се пари за пенсиониране, как всички бандити му бяха приятели.

  Отговор
 • 28.10.2016 в 10:36
  Permalink

  Realno poglednato, tova che se e priznal za vinoven ne mu dava pravo na nikakvo obezhstetenie. Kato go pogledne chovek, se chudi kakvo negovo kachestvo bi bilo polezno v borbata na durzhavata sreshty mafiyata!??? Zhena my na tozi, direktorka na Ezikovata Gimnaziya…ot selska direktorka hop na direktorskoto myasto na elitnata gimnaziya…oshte po-golyamo mafiotstvane. Mafiotsko semeystvo, kakvi ti antimafioti?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!