26 четения

Холандци създадоха абсорбатор на свръхфините частици във въздуха

Холандски учени представиха система от филтри, които пречистват въздуха от вредните за здравето фини и свръхфини частици, предаде Франс прес. Устройството бе представено като първия подобен абсорбатор в света.
„Става въпрос за голям индустриален филтър, който е изработен от стомана и е дълъг 8 метра – заяви говорителят на фирмата Envinity Group Хенк Бурсен. – Той ще бъде инсталиран върху сгради близо до индустриални зони и летища, както и в градове.“ Envinity Group е разработила проекта, който бе представен на конференция в Амстердам.
Иновативната система може да абсорбира въздух в район с радиус 300 метра и на височина до 7 километра, да обработи 800 000 куб.м въздух за един час и да осигури 100-процентно филтриране на частиците с диаметър под 10 микрона и под 2,5 микрона, както и 95-процентно absorbatorфилтриране на свръхфините частици (нано частици) във въздуха. Такива са резултатите от тестове с прототип на системата, извършени от експерти от Енергийния изследователски център на Холандия.
„Голямо количество въздух ще мине през тръбата и ще излезе от другия й край“, поясни говорителят.
Друга система, инсталирана миналия месец в Пекин и създадена от холандския инженер Дан Розегарде, пречиства 30 000 куб.м въздух за един час благодарение на електромагнитно поле. Тя осигурява 75-процентно пречистване на въздуха от фини частици.
Бурсен обаче увери, че единствено системата на Envinity Group пречиства активно въздуха от свръхфините частици. „Досега това не бе възможно“, настоя говорителят.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *