9 четения

Общините от региона полуготови за зимния сезон?

Заради зимната подготовка кметът на Златарица с яка критика към „Енерго-Про“, ВиК и Областно пътно управление

ЯКА КРИТИКА ОТПРАВИ КЪМ ИНСТИТУЦИИТЕ КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА ПЕНЧО ЧАНЕВ ПО ВРЕМЕ НА ВЧЕРАШНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВОСФОРМИРАНИЯ ОБЛАСТЕН СЪВЕТ за намаляване риска от аварии и бедствия. На форума беше обсъдена готовността на десетте общини и на различните институции за предстоящия зимен сезон. Градоначалникът на най-малката община в прав текст заяви, че Златарица не е готова за зимата що се отнася до институциите. Според Чанев речните корита извън урбанизираната територия не са почистени, а пътният участък Джулюница – Горско Ново село – Кесарево – Чешма и от разклона Елена до входа на Златарица от години е в ужасно състояние, „Енерго-Про“ още не е направило съответните инвестиции и още при първия сняг жиците масово се късат. Освен това служебният автомобил на полицията не бил оборудван с нужните гуми, кметството не получавало информация от ВиК за изпускането на язовир „Йовковци“, а на общинските служители изобщо не било ясно при аварии или необходимост кой точно полицейски началник и по какъв начин да търсят.

„Все още няма желаещи фирми, които да чистят общината, и се налага да наемем техника. Понеже мога да карам трактор, ако се наложи през зимата, пак ще го правя. При аварии в електропреносната мрежа, за да се свържеш по телефона, слушаш толкова дълго музика, все едно си на концерт на Лили Иванова. Ако така ще я караме, нищо добро не ни чака, липсва координация, липсват връзка и бърза реакция. Авариите с електричеството са всеки ден и кога най-сетне Областно пътно управление ще си почистят третокласната пътна мрежа. Десет години им кося участъка Мерданя – Златарица, за маркировка изобщо не можем да говорим, а полицейското управление в Златарица дори няма пожарогасители“, обрисува тъжната картинка управникът на общината. Той все пак увери, че детските градини и учебни заведения са заредени с гориво, обаче инертни материали все още няма.

ОТ ОБЩИНА ЕЛЕНА ДОКЛАДВАХА, ЧЕ Е СЪЗДАДЕН общински съвет за намаляване на риска от бедствия, има план за снегопочистване, направен е и списък на селата, където живеят хронично болни на хемодиализа, има маршрутно разписание за движението на ученическите автобуси, както и справка за хижите и местата за отдих, а туристическата спалня в Елена е определена за настаняване на закъсали хора. Магазините по селата са снабдени със стоки от първа необходимост, за почистването на уличната мрежа в града и на общинските пътища има договори до края на годината. В наличност има 100 тона пясък, допълнително още 100 ще бъдат осигурени, а за общинската пътна мрежа се чакат 350 тона. Кметството разполага с роторен снегорин, освен това са осигурени 167 000 лв. за зимния сезон, чака се и втори транш от 75 000 лв.

В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ОЩЕ НЯМА ОФЕРТИ ПО ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ЗИМНО ПОДДЪРЖАНЕ ВЪПРЕКИ НЕКОЛКОКРАТНОТО УВЕЛИЧАВАНЕ на нейния срок. Все пак договори ще бъдат сключени до края на месеца, увери представител на кметството. Направени са ремонти и профилактика на отоплителните системи в учебните и детски заведения, организирано е снабдяването с продукти от първа необходимост в общината. Има твърдо гориво – дърва и въглища, за институциите и социалните заведения, а проверки са установили, че от 11 общински язовира потенциално опасни за зимния сезон са 7, за което има издадени предписания.

В ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА И ВиК МРЕЖА СА ПРОФИЛАКТИРАНИ, учебните заведения имат сключени договори за отопление, хранене и извозване на децата от населените места. Кметството разполага с 8 снегорина, 5 песъкара, два челни товарача. В пункта в общинския център са осигурени 100 тона пясък и 800 тона сол, а в този в Джулюница – 150 тона пясък и 60 тона сол.

ОБЩИНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА В СТРАЖИЦА ЩЕ СЕ ЧИСТИ ОТ „ТИТАН КЛИНЪР“ ООД, които разчитат на 12 снегорина и два песъкара. За града има налични 190 тона пясък и 30 тона сол, чакат се още 60 тона сол, а при нужда ще се търси военното формирование в Стражица, което да подсигури техника при по-сложни ситуации. 14 машини пък ще чистят населените места. Кметството разполага със 75 000 лв. за почистване през зимния сезон, учебните и социални заведения са обезпечени с гориво.

ОТ ОБЩИНА СВИЩОВ ПРИПОМНИХА ЗА БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ГОДИНА, когато бяха блокирани младежи по пътя Совата – Царевец заради несъобразяването със сложната обстановка. От местната администрация увериха, че този път са взели съответните мерки, като още през лятото са почистени общинските пътища. Заради лошото си състояние обаче затворен за целия зимен сезон ще остане участъкът Ореш – Драгомирово. За уличната мрежа в Свищов се грижи общинското предприятие „Чистота“, откъдето са закупили и нов песъкоразпръсквач за по-тесните улици. Освен това дружеството разполага със 7 машини и два ръчни ротора, обявена е обществена поръчка за две външни машини за чистене. Има в наличност 275 тона сол, 120 тона пясък, а 17 души ще чистят ръчно площадки, тротоари, стъпала и градинки. Учебните и социални заведения са осигурени с гориво, а кметството има около 36 000 лв. до края на годината плюс 25 000 лв. за бедствени и извънредни ситуации. От общината припомниха, че в края на миналия месец бе открит първият в страната изцяло общински кризисен център в Овча могила, който разполага с пожарна, линейка, двама служители и четири медицински лица, които при нужда обслужват около има 5000 души от съседните 4 – 5 села.

УЛИЦИТЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЩЕ СЕ ЧИСТЯТ ОТ „ТИТАН КЛИНЪР“ ООД, а дружеството вече е осигурило 150 тона пясък и 160 тона сол, като е направена поръчка за още 200 тона пясък и 100 тона сол. Разчита се и на два песъкоразпръсквача, четири колесни трактора, един челен товарач и други машини. В момента тече процедура на избор за поддържането на общинската пътна мрежа, а училищата и детските градини ще се отопляват с природен газ.

В ОБЩИНА СУХИНДОЛ ИМАТ ДОГОВОРИ ЗА ПОДДРЪЖКА САМО НА ДВЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, като до края на месеца ще станат ясни всички изпълнители. Осигурени са 15 тона пясък и сол, в социалните домове и учебни заведения има твърдо и течно гориво за целия отоплителен сезон.

В ПАВЛИКЕНИ УЧЕБНИТЕ И СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ СА НА ПРИРОДЕН ГАЗ, а в наличност общината вече разполага с 200 тона пясък, 25 тона сол и 2,5 тона сол в чували за населените места. Освен това за зимната поддръжка ще се разчита на два верижни влекача, а пет стаи в общинското общежитие са готови при нужда да посрещнат бедстващи граждани.

ОБЛАСТНИЯТ ГРАД И ТАЗИ ЗИМА ЩЕ РАЗЧИТА НА „НЕЛСЕН ЧИСТОТА“ ООД, с което има петгодишен договор. Фирмата има на депо 500 тона пясъчно-солна смес, 300 тона сол, 15 тона айсмелт и са договорени още 1000 тона пясък. Дружеството е подготвило още 10 снегорина, 8 песъкоразпръсквача, две фадроми, има възможност да се ползват и два багера, както и четири 22-тонни самосвала за извозване на сняг. Поддръжката обикновено започва на 15 ноември, а от ОП „Зелени системи“ ще разчитат и на 85 работници за ръчно чистене на обществени пространства. „Пътни строежи“ пък ще чистят общинската пътна мрежа на Велико Търново. В базата си те вече имат 7 товарни автомобили със зимни гребла, два челни товарача, две високопроходими коли и друга техника.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!